Sport

2006.07.17. 12:06

Annus Adriánt felmentették (2004.11.25)

<p align="justify"><strong>Szombathely - Tegnap újabb fordulatot vett a Haladás VSE két olimpiai aranyérmétől megfosztott dobóatlétájának ügye. A sportolók kedd délutáni döntésüket késő estére felülbírálták: mégsem jelentették be visszavonulásukat, hanem vállalták a fegyelmit. A MASZ elnöksége - mint másodfokú fegyelmi testület - Fazekas Róbert büntetését kettőről egy évre mérsékelte, Annus Adriánt pedig felmentette.</strong> <br /></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Tegnap az eredeti terveknek megfelelően megtartotta ülését, és döntött is a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége az olimpiai aranyérmétől megfosztott Fazekas Róbert diszkoszvető és Annus Adrián kalapácsvető fegyelmi ügyében. Mint ismert, doppingvétség miatt a MASZ fegyelmi bizottsága - első fokon - mindkét dobóatlétát kétéves eltiltással sújtotta. A sportolók e döntés ellen fellebbeztek, másodfokon az elnökség elé került az ügyük. Nos, az elnökség a meghallgatások után tegnapra ígért döntést. Csakhogy még kedden Fazekas Róbert bejelentette visszavonulását - így fegyelmi eljárást nem folytathattak volna ellene. Mégis megszületett a másodfokú ítlet. 

- Bár számos újságban, interneten megjelent, hogy a két sportoló bejelentette visszavonulását, mi azzal kezdtük, hogy megkérdeztük őket - mondta Adamik Zoltán, az atlétikai szövetség elnökségének, így a másodfokú fegyelmi testületnek is a tagja. - Mindketten úgy nyilatkoztak, és ezt jegyzőkönyvbe is vettük, hogy nem fejezték be a pályafutásukat. Így az ügyükben immár harmadik alkalommal összeült elnökség lefolytathatta az eljárást. Fazekas Róbertnél a fegyelmi szabályzatnak azon pontját érvényesítet- tük, hogy aki doppingvétséget követ el, de nem szándékosan, mód van eltiltásának egy évre történő mérséklésére. A benyújtott jegyzőkönyvek, orvosi szakvélemények alapján bizonyítottnak láttuk, hogy a diszkoszvető olyan pszichés állapotban volt az athéni doppingvizsgálatkor, hogy nem volt képes elégséges mintát produ- kálni. A vizsgálat körülményei és az azt követő eljárás továb- bi menete - nem engedték, hogy másik helyszínen, másik ellenőrökkel újra próbálkoz-zon, és a másnapi fegyelmi tárgyaláson sem merült fel, hogy újra megvizsgálják a sportolót - is bizonyította, hogy Fazekas nem akarattal vétett az előírások ellen. 

(Az elnökség nyolc szavazó tagja közül öten voksoltak az egyéves eltiltásra, ketten a felmentésre, egy fő meghagyta volna a kétéves büntetést.)

- Keddről szerdára újabb fordulatot vett az ügyünk; jogi tanácsadóink szerint mégiscsak jobb, ha a Nemzetközi Sportdöntőbíróságra a fegyelmi után megyünk - adott magyarázatot előző napi döntésének megváltoztatására Fazekas Róbert. - A bizottság újra meghallgatott, s még Nagy Zsigmondot, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi titkárát is, aki Athénban a másnapi tárgyaláson képviselt. Ezúttal figyelembe vették az orvos szakértői véleményeket is, így mérsékelték a büntetésemet. 

- Elégedett a döntéssel?
- Mivel semmit nem követtem el, az egy évet is soknak találom, természetesen jobb, mint a kettő. Még polgári bíróságnál fellebbezhetek. Mivel szeptember 7-én függesztették fel a versenyzési jogomat, már jócskán le is telt az egy évből. Nagyon bízom abban, hogy jól sikerül majd a visszatérésem. Ha a jövő évi világbajnokságon még nem is, a 2006-os Eb-n mindenképpen ott leszek. 

A negatív - és elegendő - doppingmintákat produkáló Annus Adriánt az elnökség felmentette.
- Annus aranyérmét azzal az indokkal vették el, hogy nem állt a doppingellenőrök rendelkezésére. Semmilyen bizonyítékot nem tártak elénk, hogy hivatalos formában megkapta volna az értesítést arról, hogy az Athénból való elutazása után újabb ellenőrzésen kell megjelennie. Annak kell bizonyítania a vétket, aki vádol, ezért a kalapácsvetőt megilleti az ártatlanság vélelme - mondta el az elnökség álláspontját Annus esetéről Adamik Zoltán.
(Annus felmentése mellett hatan voksoltak, ketten pedig egyéves eltiltására.)

A jó ideje - legalábbis a sajtó számára - hallgatásba burkolózó Annus Adrián a fegyelmi után megszólalt.
- Nagyon hosszú volt a meghallgatásom, jól el is fáradtam, de boldog vagyok, mert megvizsgálva a bizonyítékokat, korrekt döntést hozott az elnökség. 

- Ha holnap lenne egy verseny, akár el is indulhatna. Most milyen a viszonya a visszavonulás gondolatával?
- Nem rossz érzés, hogy megvan a lehetőség a versenyzésre. De most még bőségesen áll előttünk más feladat. Hiszen az egész folyamat lényege a lausanne-i per, az a fórum, ahol visszakaphatom a megnyert olimpiai aranyérmemet. Úgy érzem, nagy előny, hogy nem tiltott el a hazám szövetsége.

- Szóval, optimista?
- Eddig is az voltam, hiszen tudom, hogy én rendelkezésre álltam ott, ahol kellett. Most egy idegileg nagyon megterhelő időszakot kell megélnem. Még két és fél hónap a tárgyalásig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!