Sport

2015.08.18. 08:57

Aranyért megy a XX. Transzplantáltak Világjátékára a kőszegi Nádasdy József

Kőszeg - Tavaly három bronzérmet szerzett Krakkóban, a transzplantáltak lengyelországi kontinensviadalán a Kőszegen élő Nádasdy József úszásoktató, aki most Argentínában, a Világjátékokon bizonyíthat újra.

Némethy Mária

Augusztus 23-30. között Mar del Plata ad otthont a XX. Transzplantáltak Világjátékának. A magyar küldöttség 31 versenyzővel vesz részt a megmérettetésen, a keretben ott van Nádasdy József is, aki Kőszeget képviseli egyben. A kiváló sportember úszásban indul ezúttal is a viadalon, augusztus 20-án kel útra Argentína felé.

- 63 éves vagyok, öt éve estem át májtranszplantációs műtéten, 2011 óta úszok versenyszerűen - mondja el tömören önmagáról.

A versenyekre Kőszegen és Szombathelyen készült fel.

- Meg kell említenem Nagy Gábornak, a gyógypedagógiai intézmény igazgatójának a nevét, és az uszoda vezetőségét is, hogy a kőszegi fedett uszoda látogatását számomra díjmentesen engedélyezték. Nagyon köszönöm, így minden nap edzhettem. A Vasi Víz Zrt. vezetősége egy harminc alkalomra szóló uszodabérletet engedélyezett részemre, amiért szintén köszönet.

Nádasdy József edzésterv alapján készült fel a versenyekre, amit Karvalics Péter úszóedző állít össze.

- Négy éve vagyok tagja a válogatott keretnek. Komoly elvárásoknak kell megfelelnem, nagyon nehéz oda bejutni. Egy évben három országos válogató versenyünk is van. Ezeken a versenyeken a kvalifikációs szinteket meg kell úszni, azután a szövetségi edző ajánlásával lehet csak bekerülni a válogatottba - mondja el a kiválasztás folyamatáról.

Nádasdy József eddig elért eredményei tehetségéről, kitartásáról is árulkodnak. Országos bajnokságokon eddig egy arany, 11 ezüst, két bronz volt a jutalma. 2013-ban a dél-afrikai  Durbanban megrendezett világjátékokon egy ezüst, három bronz, tavaly Krakkóban az  Európa játékokon három bronz érem került a nyakába.

Most mire számít Nádasdy József?

- Úgy érzem a XX. világjáték, Mar del Plata nekem szerencsét hoz. Érmes helyezést mindenképpen szeretnék elérni, s persze az arany a cél.  De esetemben azt is el kell mondanom: a sportnak, az úszásnak már eddig is nagyon sok mindent köszönhetek. Legfőképpen a jó egészséget és életminőséget.

Az argentínai Mar del Platában augusztus 23. és 30. között sorra kerülő játékokon hatvan ország 1500 sportolója vesz majd részt. A magyarok nyolc sportágban - asztaliteniszben, atlétikában, bowlingban, petanque-ban, teniszben, tollaslabdában, úszásban és röplabdában - 31 versenyzővel és tíz kísérővel képviseltetik magukat. A magyar indulók közül 22 vese-, négy máj-, három csontvelő-, egy-egy versenyző pedig vese-, máj-, illetve szívátültetett.

Magyarország a szervátültetettek világjátékán 1999 óta mindig az első öt között végzett a nemzetek pontversenyében. Az MTI-nek nyilatkozó szakember szerint a kiutazók mind éremesélyesek, sőt, a dobogóra várományosok közül néhány sportolónak itthon kell maradnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!