Csíkkarcfalva

2019.01.18. 16:19

Átadták a székelyföldi hokiakadémia orvosi és módszertani központját

A beruházás a magyar állam 640 millió forintos támogatásával valósult meg.

Csíkkarcfalva, 2019. január 18. Gábor Tibor helyi polgármester (b), Zsigmond Barna Pál Újpest alpolgármestere, a Magyar Jégkorongszövetség elnökségének a tagja (b2), Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (b3), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j3), Sipos Levente, a Magyar Jégkorongszövetség fõtitkára (j2) és Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát mûködtetõ Mens Sana Alapítvány elnöke (j) átvágja a nemzeti színû szalagot a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központjának avatásán az erdélyi Csíkkarcfalván 2019. január 18-án. A központ a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel. MTI/Veres Nándor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Veres Nándor

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia pénteken Csíkkarcfalván átadott új épületében szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint Románia egyik legmodernebb sportorvosi központja kapott helyet.

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelő államtitkára a megnyitón úgy vélekedett: a jégkorong Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport, a székely önmeghatározás részévé, közösségépítő erejévé vált. Az államtitkár szerint

a magyar kormány a székely jövő mellett tette le a voksát, amikor 2016-ban a központ létrehozását támogatta.

Hozzátette: a kormány további forrásokat biztosít az épület berendezéséhez.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központja az erdélyi Csíkkarcfalván, háttérben a település templomával
Fotó: Veres Nándor / MTI Fotó

„A létesítmény attól is különleges, hogy egyszerre szolgálja mindhárom célt, amelyre a nemzetpolitikát a következő időszakban is építeni kívánjuk: az identitás erősítését, a szülőföldön való boldogulás elősegítését és a családok támogatását”

- fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a kultúra után a sport a legfontosabb identitásformáló erő. Ezért folyósított a magyar kormány támogatást az elmúlt időszakban több sportág székelyföldi megerősítéséhez. Az államtitkár a jégkorong mellett a futballutánpótlás nevelését és a lovassport hagyományainak az újjáélesztését említette.

Az orvosi és metodikai központ homlokzata a magyar címerrel
Fotó: Veres Nándor / MTI Fotó

A Csíkkarcfalván született Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében felidézte: gyermekkorában az volt az álmuk, hogy megverjék jégkorongban a gyergyócsomafalvi csapatot. Ez ugyan nem sikerült, de saját tapasztalata alapján mondta, hogy aki a közösségi sportban nevelkedett gyerekként, kamaszként, az a közösségi tudatot továbbviszi. Hozzátette:

az ilyen létesítmények segítik Székelyföld megerősítését, hiszen azt a reményt élesztik újra, hogy van értelme itthon maradni, családot alapítani, közösséget szervezni.

Zsigmond Barna Pál, a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, volt csíkszeredai főkonzul felidézte:

a székelyföldi hokisoknak kulcsszerepük volt a magyarországi jégkorongsport megerősítésében, és most, hogy Magyarország „elhúzott” Románia mellett jégkorongban, a kapott segítséget fizeti ma vissza.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (k) székely gyerekek edzését nézi az új létesítményben
Fotó: Veres Nándor / MTI Fotó

Sipos Levente a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára megemlítette, hogy ma az utánpótlással együtt 305 székelyföldi hokis versenyez a Magyarországon szervezett bajnokságok valamelyikében, és a magyarországi csapatokhoz leigazolt hokisok közül 180-an származnak Székelyföldről.

Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke Románia legjobban felszerelt sportközpontjaként mutatta be az átadott létesítményt. Az RMDSZ-es politikus, aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette, köszönetet mondott a magyar kormánynak a létesítmény felépítéséhez nyújtott támogatásért. Úgy vélte: a budapesti kabinet magáévá tette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bölcsességét, mely szerint „nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”.

Borítókép: Gábor Tibor helyi polgármester (b), Zsigmond Barna Pál Újpest alpolgármestere, a Magyar Jégkorongszövetség elnökségének a tagja (b2), Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (b3), Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j3), Sipos Levente, a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára (j2) és Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és metodikai központjának avatásán az erdélyi Csíkkarcfalván

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!