Sport

2015.04.27. 19:14

Bajnok a HVSE-triója - Hatos Gábor két súlycsoportot ugorva is nyert

A három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerző Haladás VSE második lett a pontversenyben a felnőtt szabadfogású birkózók országos bajnokságán.

Unger Tamás

Miskolc volt a házigazdája a vasárnapi szabadfogású ob-nek, amelyre a Haladás négy válogatottjából ketten, ifj. Veréb István és Ligeti Dániel a verseny előtti nap estéjén érkeztek haza az oroszországi edzőtáborból. De pihenés nélkül is hozták a papírformát, az itthon készülő Hatos Gábor pedig még figyelemre méltóbb tettet hajtott végre...

De az első érmet a legkisebb, az 57 kilós súlycsoportban szerezte Veréb István vezetőedző csapata: Sárközi Richárd nagyszerűen teljesített. Technikai tussal verte a vasasos Ferenczet, aztán peches módon 9-9-cel, utolsó ponttal alulmaradt az UTE-s Vilhelmmel szemben. A bronzéremért Nyírivel (Csepel) birkózott és 3:0-ra nyert. Ugyanebben a súlycsoportban Takács Ferenc ötödik lett.

A 74 kg-ban Molnár Bálint az FTC-s Újházit és haladásos klubtársát, Kovács Richárdot is technikai tussal legyőzve jutott döntőbe, ahol a csepeliek 70 kilós válogatottjával, Gulyás Zsomborral találkozott. Csak intésekkel tudott felülkerekedni Gulyás (2-1). Molnár ezüstje mellé Kovács egy ötödik helyet is szerzett. Sajnos Ligeti Richárdnak orrtörése miatt vissza kellett lépnie a versenytől.

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes ifj. Veréb Istvánnak nem kellett sok időt töltenie a szőnyegen. Mohácsit (FTC) technikai tussal, Györgyit (Csepel) két vállal verte; Rögler (ESMTK) visszalépett ellene, a döntőben pedig Gyuritsot (Csepel) 9-0-ra mosta le.

ifj. Veréb István

– Nem volt nehéz, csak a döntőt kellett végigbirkóznom – mondta a 27 éves versenyző. – Biztató a formám, azt mutatja, jó úton járunk. Persze messze még a felkészülés vége. Júniusban Európai Játékok lesz, de a fő verseny a szeptemberi, kvalifikációs világbajnokság.

Az oly sok világversenyen eredményes (olimpiai és vb-bronzérmes, Eb-ken egy ezüstöt és három bronzot szerző) Hatos Gábor ezúttal nem a saját, 74 kilós súlycsoportjában, hanem kettővel(!) feljebb, 97-ben lépett szőnyegre. És ott is nyerni tudott. Előbb Tóth Rafaelt (FTC), majd Szabó Mihályt (Vasas) győzte le 6-0-ra, aztán a döntőben a súlycsoport válogatottját, Szmik Attilát is taktikus birkózással (1*-1).

– Szerettük volna a csapatversenyt megnyerni, ebben a súlyban volt még esély fényesebb éremre, merthogy 74-re az ob kedvéért semmiképpen sem fogyasztottam volna. Jól sikerült a „kirándulás”, és elmondhatom, hogy ez a harmadik súlycsoport, amelyben ob-aranyérmes lettem. A 74-ben hétszeres bajnok vagyok, tavaly 86-ban is nyertem – beszélt a különleges győzelmének körülményeiről a 31 esztendős Hatos Gábor.

Hatos Gábor, aki két súlycsoportot ugorva is nyerni tudott.  (Fotó: Unger Tamás)

Szintén a 97 kg-ban a 18 éves Wittmann Kristóf ötödikként zárt; Tomint (Sziget SC) 6-2-re, az abonyi Molnárt technikai tussal verte. Szmik két vállra fektette, így a bronzért birkózhatott. Egy hiba végzetessé vált, Fodor Tamás (Vasas) 6-2-es győzelem után állhatott fel a dobogóra.

A 125 kg-osoknál már az első fordulóban összekerült a két szombathelyi válogatott. Ezúttal nagy különbséggel, 9-1-re nyert Ligeti Dániel Csercsics Richárd ellen – ezzel gyakorlatilag el is dőlt az aranyérem sorsa. Ligeti a folytatásban Fodor Pétert (Vasas) tussal verte, a döntőben Egervári ki sem állt ellene. Csercsics Fodorral találkozott a harmadik helyért, és tusgyőzelemmel be is zsebelte a bronzérmet.

Ligeti Dániel

– Ami az ob-t illeti, mint jó pár éve mindig, kétesélyes volt Ricsi és köztem. Ezúttal nekem nagyon jól ment – zárta rövidre a magyar bajnokságot a 26 éves, vállműtétjéből felépülve újra teljes értékű Ligeti Dani. – Jól ment az oroszországi edzőtábor is, de ha vissza akarok kerülni a világelitbe, rengeteget kell erősödnöm és a testsúlyomat is növelnem. Csak úgy lehet esélyem kijutni az olimpiára. Én mindent megteszek, de a legprofibb ételek és táplálékkiegészítők nélkül lehetetlen ez a küldetés. Nagyon remélem, hogy Szombathely városa idén is segíti a felkészülésünket.

Az ob-n a csapatversenyt a Csepel nyerte 46 ponttal a 40 pontos Haladás és a Vasas (18) előtt.

– Nem rossz a második hely, a hat érem és 80 olimpiai pont miatt sincs ok panaszra. De azért pechesek voltunk; Sárközi Richárdnak és Molnár Bálintnak is jó esélye volt előbbre végezni – összegzett a HVSE vezetőedzője, Veréb István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!