Sport

2010.05.20. 13:14

Bajnokok Ligája döntő: Németországban a Bayern München a favorit

Senki nincs Németországban, aki ne arra fogadna, hogy a Bayern München nyeri a labdarúgó Bajnokok Ligája szombat esti döntőjét a madridi Santiago Bernabeu Stadionban az Internazionale ellen.

MTI

Németországban mindenki a Bayernre fogad

Csütörtöki felmérések szerint nemcsak a szurkolók, de a szakértők túlnyomó többsége is bízik abban, hogy a müncheniek két vállra fektetik José Mourinho vezetőedző csapatát, noha a portugál tréner és az olaszok képességeiben senki nem kételkedik. Két héttel ezelőtt a bajnokságot és a múlt hét végén a Német Kupát a bajorok ugyanis olyan fölénnyel, illetve magabiztos és szemet  gyönyörködtető játékkal nyerték, hogy általános vélekedés szerint az Inter sem képes feltartóztatni őket. Az együttes sztárja, a holland Arjen Robben szerint az Internazionale taktikailag rendkívül képzett, a játékban azonban a bajorok jobbak.  

A szakértők szerint mindez az ugyancsak holland sikeredző, Louis van Gaal érdeme, aki az elmúlt fél évben olyan csapatot formált, amely a Bayern történetének legszebb napjait idézi. A kapuban a válogatottba is behívott, másodvirágzását élő Hans-Jörg Butt remekel, a középpályán pedig a Robben, Ribery, Schweinsteiger hármas mindent és mindenkit felülmúl. Elől pedig immár többnyire nem Gomez és Klose, hanem a horvát Olic és a fiatal Müller ontja a gólokat. Igaz, eltiltása miatt Franck Ribéry nem lehet ott a szombati döntőben, a helyére minden valószínűség szerint "beugró" Hamit Altintop azonban hasonló kényszerhelyzetekben az elmúlt hónapokban már több alkalommal is kiválóan bizonyított.

Louis van Gaal egy csütörtöki interjúban azt hangoztatta, hogy gárdája mindenképpen triplázni kíván, azaz a bajnoki cím és a német kupa mellett a Bajnokok Ligájában is győzni akar. Ez még Németországban soha egyetlen klubnak sem sikerült, sőt a Barcelonán és a Manchester Uniteden kívül más külföldi együttesnek sem. Érdekesség, hogy az Internazionale is triplázna sikere esetén. 

A rendkívül nagy érdeklődéssel várt találkozó amúgy nem csupán a két csapat, hanem a két tréner különleges összecsapása is lesz. Louis van Gaal és José Mourinho ugyanis régi ismerősök, az utóbbi ugyanis három éven keresztül segédtrénere volt a holland mesternek barcelonai edzősködése során. Nem csoda, hogy a televízión keresztül kölcsönös megbecsülésükről biztosították egymást, és mind a kettő a másikat dicsérte, azt azonban egyikük sem rejtette véka alá, hogy Madridban a múltra való tekintet nélkül egymás ellen akarnak harcolni. Az amúgy Németországban sem különösebb népszerűségnek örvendő, meglehetősen önteltnek tartott portugál edző kijelentette, hogy pályafutása során a legtöbbet holland mesterétől tanulta, de hogy valójában mennyit, azt szombat este akarja bizonyítani. 

Mindenesetre Münchenben már a vasárnapi ünneplésre készülnek, ami bennfentesek szerint a klub történetének minden korábbi ünnepét felülmúlná. Az illetékesek azonban azt is megsúgták: az ünnepséget akkor is megtartják, ha a "tripla" mégsem sikerül.

OLDALTÖRÉS: Debütálás és jubileum a döntőben

Debütálás és jubileum a döntőben

Debütálás és jubileum a döntőben

Debütálás és jubileum a döntőben

 Debütálást és jubileumot is hoz hétvégén a labdarúgó Bajnokok Ligája madridi döntője a Bayern München és az Internazionale között: a legjelentősebb európai kupa fináléját először rendezik szerda helyett szombaton, az adidas pedig éppen tizedik alkalommal készít különleges tervezésű labdát a végjátékra.

A sportszergyártó "Döntő Madrid" elnevezésű játékszere felidézi a BL elmúlt éveit: az utóbbi tíz finálét egy-egy aranyszínű csillag szimbolizálja. Az ezeket körülvevő piros keretet a spanyol nemzeti lobogó inspirálta, a labda alapszíne pedig fehér, utalva a meccsnek otthont adó Bernabeu Stadionban játszó Real Madridra.

Az adidas 1970 óta készít labdákat a legfontosabb UEFA- és FIFA-rendezvényekre.

OLDALTÖRÉS: Angol bíró vezeti a döntőt


Angol bíró vezeti a döntőt


Angol bíró vezeti a döntőt


Angol bíró vezeti a döntőt

Az angol Howard Melton Webb vezeti majd szombaton a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét, a Bayern München-Internazionale találkozót Madridban.

A 38 éves bíró 2005-ben mutatkozott be a nemzetközi porondon, azóta összesen 19 BL-meccsen fújta a sípot. Honfitársai, Michael Mullarkey és Darren Cann Fungieren asszisztensként, Martin Atkinson pedig negyedik játékvezetőként segítik majd Webb munkáját.

Az összecsapás 20:45 órakor kezdődik a Santiago Bernabeu Stadionban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!