Sport

2016.07.13. 18:30

Barta Márton az Eb-ezüstökről és az új célokról

Szombathely - Hogyan is maradhatott volna hiányérzet Barta Mártonban a hazai rendezésű junior Európa-bajnokság után, ahol 200 és 400 m vegyesúszásban is ezüstöt gyűjtött be?!

Horváth Erika

- Még egy kicsit pörgök, újra és újra felidézem a történteket. Főként, mert sokan írogatnak, gratulálnak, amit mindenkinek nagyon köszönök - kezdett bele a junior Eb-t két ezüstéremmel, az egyiket országos csúccsal záró Barta Márton. Vajon túl szerény volt a Vízmű SC úszója, amikor a hódmezővásárhelyi kontinensviadal előtt nagy-nagy célként a döntőbe jutást tűzte maga elé?

- Egyáltalán nem. Főként, hogy mindkét számban négyen voltunk magyarok, és csak kettő juthatott tovább. Nagy nyomás volt rajtunk, mert délelőtt így sokkal erősebben kellett úszni az átlagnál. A 200 vegyes számomra is meglepetésszerű volt. A verseny előtti úszásokkor nem is éreztem magam elég gyorsnak, azt hittem, nem lesz ebből középdöntő sem. Csodálkoztam is, hogy reggel 2:02,3-ot tudtam úszni. Délután amikor viszonylag könnyen nyertem a középdöntős futamomat is, akkor már bíztam egy jó helyezésben. Igazából harmadik lettem a döntőben, csak a spanyolt kizárták. A 400 vegyes még durvább volt. 4:25-tel be lehetett kerülni a döntőbe, de a magyaroknak ehhez 4:21 kellett. A fináléban Dragon Zoli 4:20-szal lett bronzérmes, ezt nekem már reggel meg kellett úsznom, hogy biztosan bekerüljek a nyolcba. Kemény volt. De aztán nagyon jó volt a dobogón, hazai környezetben, mindenki tapsolt.

Barta Márton a hódmezővásárhelyi korosztályos Európa-bajnokságon kiérdemelt két ezüstéremmel. Fotó: Szendi Péter

- A 200-on elért 2:01,13-os országos csúcs hol helyezkedik el a polcodon?

- Tavaly 2:03-ra javítottam a 16 évesek rekordját, most már enyém a 17 éveseké is. És már csak 3 századra vagyok a 18 évesekétől. Még az idén megpróbálom azt is megcélozni, de jövőre mindenképpen.

- Azzal a spanyollal, Gonzalesszel, akit 200-on kizártak, és aki 400-on hivatalosan is megelőzött, jövőre is találkozhatsz, hiszen szintén 1999-es születésű.

- Bár elég erősnek számítanak az én eredményeim a világranglistán, ő azért egy másik kategória. De van még egy német srác is a korosztályunkban - aki nem is volt itt, mert a spanyolhoz hasonlóan ott lesz Rióban -, ő a legnagyobb favorit. Én 4:18-at úsztam 400-on, a spanyol 4:17-et, de a németnek 4:14-e van. Ő már a felnőttek között is a top 20-ban van a világon.

- Mindenesetre - ennél az Eb-nél maradva - nagyon jól sikerült a felkészülésed, pedig közben edzőváltás volt a Vízmű SC-nél.

- Ennek a nagy részéből kimaradtam, mert fél évet Amerikában voltam egy ösztöndíjjal, csak május végén jöttem haza. Mondhatni, erre az Eb-re ott készültem. Más módszerrel, mint amit eddig itthon csináltunk. Ott nem volt heti tíz, csak általában hat-hét edzés. És nem is 10 km-eket úsztunk, legfeljebb 6-ot, de azt nagyon intenzíven. A torna, gimnasztika kemény volt, azt itthon nem nagyon csináltuk. De mostanában azért nem mennék vissza, csak úgy két év múlva, amikor befejezem a középiskolát. Ez a félév igen hosszú volt a család nélkül, mindannyiunkat megviselt. Amerikában könnyű volt a suli, itthon viszont most minden tantárgyból osztályvizsgát kell tennem. Ez nem könnyű. Egyelőre öttel vagyok meg. Ami az úszást illeti, nem kellett nekem hazahoznom az amerikai módszert, az új edzőnk, Budavári István már jövetele óta így dolgozik a kisebbekkel is. És ez nekem is kapóra jött.

- Ezzel a két ezüsttel bérelt helyed lett a korosztályos válogatottban?

- Már tart a jövő évi ifi világbajnokságra a kvalifikációs időszak. Nem hiszem, hogy ezeknél az időknél ketten is jobbat tudnak úszni itthon. Legfeljebb Holló Balázs, aki most Rióra készül, ott lesz a 4x200-as gyorsváltóban. Ez az Eb nem sikerült neki. Igen, azt hiszem, nyugodtan készülhetek a jövő évi ifi vb-re és az Eb-re is, mert utóbbi is lesz, ahogy minden évben És még jó lenne a felnőtt vb-re is becsússzanni negyedik emberként 400 vegyesen. Mivel az is hazai rendezésű lesz, ott is négy magyar indulhat számonként. Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely és Grátz Benjámin mögött talán lehetnék a negyedik. Azért az jó lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!