Sport

2013.07.22. 17:54

Beadta nevezését az NB I-re a VSA

Szombathely - Elérte nagy célját a Vasi Sport Akadémia (VSA) női röplabdacsapata, első lett az NB II. nyugati csoportjában, majd megnyerte az osztályozót és feljutott a legmagasabb osztályba, az NB I-be. De a nehézségek csak ezután kezdődtek.

Horváth Erika

A női röplabdázásra felesküdött Vasi Sport Akadémia 2009-ben alakult, és azonnal be is nevezett az NB II-be. A rutinosabb játékosokat is felvonultató, de a Szombathelyi Sportiskolában nevelkedett fiatalokat is beépítő együttes története negyedik szezonjában révbe ért: veretlenül nyerte meg az NB II. nyugati csoportját, aztán drámai körülmények között a keleti csoport első helyezettje, a Szeged elleni osztályozót is. Aranyszettben dőlt el a feljutás.

– Beérett a sok munka, a fiatal, jó szerkezetű csapatunkra az egész szezonban jellemző volt az összeszokottság. És végül a közel azonos képességű Szegeden is sikerült felülkerekednünk. Abban a bizonyos idegenbeli, hatodik szettben mutatta meg igazán a csapat, hogy felnőtt a feladathoz, és milyen nagy tartás is van benne – idézte fel az örömteli időszakot Mucsi Péter, a VSA vezetőedzője, egyben elnöke is.

A megnyert hazai osztályozó után örült és bizakodott mindenki. Balról: Gőczi Boglárka, Sipos Vanda, Magyar Liza, Bokor Laura, Mikos Patrícia, Takács Doroti, Benesóczky Anna, Kiss Brigitta. Fotó: Horváth István

Az ünneplés után viszont a bizonytalanság időszaka kezdődött, s tart még most is. A VSA az önkormányzathoz fordult anyagi segítségért, illetve a teremproblémája megoldásáért. Egyelőre – talán a nyári szabadságok is közrejátszanak – nincs válasz a kérésekre. A nevezési határidő viszont július 1-jén lejárt.

– Bár semmi konkrét lépés nem történt, mi nem várhattunk tovább, beadtuk a nevezésünket, befizettünk 360 ezer forintot – mondta Mucsi Péter. – Egyre több a kiadás, hogy csak egy példát mondjak, az NB I-ben más labdákkal játszanak. Darabja 14 500 forint, és 25-öt ír elő csapatonként a szövetség. A felmerülő költségeket próbáljuk folyamatosan előteremteni szponzori szerződések révén, de a bajnokságban való szerepléshez a város segítségére is szükség lenne. Csak magunk nem tudjuk bevállalni a bajnoki évad finanszírozását, egy újonc csapatnak nincs reklámértéke. Eddig a volt Szent-Györgyi iskola tornatermében játszottunk. Még nagyobb probléma, hogy jelen állapotában biztonságtechnikai szempontból alkalmatlan NB I-es meccsekre. Szeretnénk a Sugár úti csarnokba költözni – ott játszott a legutóbbi NB I-es szombathelyi csapat, a Haladás is –, de erre sincs még válasz. Viszont a felkészülést el kell kezdeni, mert szeptember 7-én indul a bajnokság. Egyelőre a Szent-Györgyiben – jövő héten már napi két edzéssel készülünk. A játé-kosállománnyal kapcsolatosan sem tisztult még ki a kép, hiszen sok függ attól, hogyan alakulnak a felvételi ponthatárok; a kiszemeltjeink bekerülnek-e az egyetemre. Hárman viszont Budapestre készülnek továbbtanulni. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a Haladástól Bodovics Hanna átkerült hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!