Sport

2010.04.13. 09:05

Birkózó Eb: három Haladás-versenyző a szabadfogásúak versenyében

A szabadfogásúak versenyével kedden megkezdődik a birkózók idei, azerbajdzsáni Európa-bajnoksága. A magyar szakágat három Haladás-versenyző képviseli. Ifj. Veréb István és Ligeti Dániel ma, Hatos Gábor holnap lép szőnyegre.

Horváth Erika

A szabadfogásúak kezdik az idei birkózó Európa-bajnokságot - aztán a nők, végül a kötöttfogásúak következnek. Az első két napban Magyarországot három Veréb István-tanítvány képviseli, Hatos Gábor a 74, ifj. Veréb István a 84, Ligeti Dániel a 120 kilogrammos súlycsoportban. A 26 éves Hatos 2004 óta minden évben indulhatott a kontinensviadalon - ezenkívül egy olimpián és négy világbajnokságon -, a legjobb eredménye a 2006-os Eb-bronz.

Ez tehát már a hetedik Eb-je lesz. A 22 éves Veréb mögött a felnőttek között egy-egy olimpiai, vb- és Eb-szereplés van, a tavalyi vb-tizedik hellyel már megmutatta oroszlánkörmeit. A junior korból épphogy kiöregedett, 20 esztendős Ligeti harmadik felnőtt Európa-bajnoksága előtt áll, a 96 kg-ban 2008-ban ötödik lett, a 120-asok között ez lesz az első nemzetközi bemutatkozása.

A Haladás-trió kétszer egy hét kivételével október elejétől Gulyás István szakágvezetővel készült - jórészt hazai edzőtáborokban. Rengeteget erősítettek, a tíznapos moszkvai és a kéthetes romániai edzőtáborban volt csak alkalmuk igazán erős partnerekkel gyakorolni. Akkor leszek elégedett - mondta Gulyás István-, ha Hatos Gabi éremért birkózhat, a két fiatal pedig megmutatja, hogy közelíti a nemzetközi élmezőny szintjét.

Klubedzőjük, Veréb István szerint egy világversenyen már nincs könnyű út, rettenetesen erős az Eb-mezőny is, tele világ- és Európa-bajnokokkal, érmesekkel.

Ahogy ez bebizonyosodott a 84 és 120 kilósok tegnapi sorsolásán is. Előbbiben 18-an mértek be, Veréb Istvánnak a 17-es sorszámmal meg kell küzdenie a 16 közé jutásért is; ellenfele a vele egykorú lett Zvirbulis lesz, akit junior korukban vert már meg. Ha ezen az akadályon sikerül túljutni, az Eb-ötödik lengyel Marcinkiewicz és vb- és Eb-ötödik bolgár Ganev csatájának győztese következhet a negyeddöntőbe jutásért. A következő körben viszont már az ukrán világbajnok Aldatov is a továbbjutó elé kerülhet.

A 120 kilóban 15-en indulnak a bakui Eb-n. Ligeti Dani 5-ös sorszámmal a felnőtteknél újonc német Kessellel száll harcba a nyolc közé jutásért. A folytatásban azonban már igazi világnagyságok magasodhatnak Ligeti előtt, hiszen, ezen az ágon van az Európa-bajnoki cím védője, az azeri Iszajev, illetve a kétszeres világbajnok orosz Mahov is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!