Sport

2014.09.08. 08:42

Birkózó-vb: Veréb István tusgyőzelemmel kezdett, Csercsics Richárd kikapott (frissítve)

Veréb István egy tusgyőzelem után a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett a román Stefantól. A 125 kilós Csercsics Richárd első meccsén kikapott.

Horváth Erika

Hétfőn négy szabadfogású súlycsoport küzdelmeivel megkezdődött Üzbegisztánban az idei birkózó világbajnokság. A magyarok három kategóriában voltak érdekeltek.

Csercsics Richárd. Fotó: Unger Tamás

A 125 kilóban újoncot avattak a Haladás VSE 23 éves birkózója, Csercsics Richárd személyében. Veréb István tanítványának ez az első felnőtt világversenye. Fortuna nem volt kegyes hozzá, hiszen a háromszoros Európa-bajnok török Akgül ellen kellett szőnyegre lépnie. Csodát nem tudott tenni, de jól helytállt. Az első perc a kóstolgatás jegyében telt. A török nem túl határozott lábra támadásait rendre visszaverte Ricsi. A második perc végén egy óvatlan pillanatban viszont Akgül földre tudta vinni a szombathelyi birkózót, majd négyszer is megpörgette (10-1).  Ilyen szintű birkózó ellen behozhatatlan ez a hátrány. Csercsics dicséretére legyen mondva, végigbrusztolta a folytatást, és szépíteni is tudott. Levitte ellenfelét, majd mögé került (10-3), igaz, a földön már nem tudta megmozdítani. Aztán az eredményre ráülő törököt kétszer is figyelmeztették passzivitás miatt, s mivel a következő 30 másodpercben sem lett aktívan, büntetőpontot kapott (10-4).

Csercsics Richárd újabb lehetőséget kapott azzal, hogy a török Akgül a fináléba jutott. Az azeri Dzebiszovval a 2010-es, budapesti junior vb-n már találkoztak, akkor a szombathelyi fiú kerekedett felül - és szerzett bronzérmet. Most viszont az azeri volt jobb, az első menetben 4-0-s vezetést szerzett, a hatodik perc pedig 6-2-vel ért véget. Ezzel Csercsics számára véget ért a vb.

Ifj. Veréb István Fotó: Kricskovics Antal

A másik haladásos birkózó, a 86 kilós vb- és Eb-bronzérmes ifj. Veréb István Amerhadzsi Magomedov ellen kezdett. Frissen, erőteljesen lépett szőnyegre, a fehérorosz egyre aktívabbnak bizonyult, igaz,  nem túl sok sikerrel. Mindkét birkózó intéssel szerzett egy-egy pontot, illetve lábkiemeléssel, kitolással (2-2) Mivel az utolsó pont Verébé volt, ő állt továbbjutásra nem egészen 5 perc elteltével. A hátralévő időben azonban egyértelműsítette fölényét, hiszen két vállra fektette ellenfelét. Jöhetett a nyolcaddöntő az olimpiai ötödik, háromszoros Eb-bronzérmes román Stefan ellen. Mindkét birkózó nagyon dinamikusan kezdett, de  két és fél perc elteltével Veréb kapott passzivitásért intést (0-1). Még ugyanebben a menetben a szombathelyi birkózónak sikerült megfognia ellenfele jobb combját, ám az kiszabadult, és kitolta a szőnyegről a magyar versenyzőt (0-2). A másik három percben már egyiküknek sem sikerült pontot szereznie, így a román léphetett a  negyeddöntőben. Veréb pedig már csak a vigaszágban bízhatott, de miután a román Stefan a negyeddöntőben 10-0-s technikai tusvereséget szenvedett az azeri Oszmanovtól, bizonyossá vált, hogy ifj. Veréb István nem kerülhet a vigaszágra - befejezte szereplését a vb-n.

A hétfői nap harmadik magyar szereplője, a 70 kilós Gulyás Zsombor 4:21 perc alatt technikai tussal (11-0) kikapott a hazai Abdurahmonovtól.

Végeredmény

Szabadfogás, 86 kg (38 induló): 1. Abdulrasid Szadulajev (orosz), 2. Salas (kubai), 3. Mohammadhosszein (iráni) és Yasar (török), 14. Veréb István (Haladás).

125 kg (26): 1. Taha Akgül (török), 2. Gaszemi (iráni), 3. Dlagnev (amerikai) és Gacalov (orosz), ... 15. Csercsics Richárd (Haladás).

Kedden lép szőnyegre a Haladás VSE harmadik válogatottja, a 74 kg-os Hatos Gábor. A már hat világversenyes érmet – közte olimpiai bronzot – is begyűjtő Haladás-birkózónak a 16 közé jutásért az idén Ázsia-bajnokságot és Világkupát is nyert iráni Afzali Paemamival kell megküzdenie. Ha ezen az akadályon túljut, akkor a nyolcaddöntőben a vb-bronzérmes azeri Alijev és a komolyabb eredménnyel nem rendelkező olasz Lumia összecsapásának győztese következik. A másik keddi magyar induló Szmik Attila (97 kg) lesz.

Hatos Gábor gyermeke, Kinga is szurkol édesapjának. Fotók: Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!