Sport

2011.06.25. 02:29

Birkózók: mérlegen az Eb-ötödik helyek

A magyar junior szabadfogású birkózók három ötödik helyet hoztak a szerbiai korosztályos Eb-ről. Veréb István, a válogatott és a Haladás VSE szakvezetője - bár ez jobb szereplés, mint a tavalyi - nem teljesen elégedett.

Horváth Erika

A tavalyi két ötödik hely után idén hármat szerzett a magyar szabadfogású válogatott a zrenjanini junior Európa-bajnokságon. Ebből kettő Haladás-birkózóé, a 74 kilós Molnár Bálinté és a 120 kilós Csercsics Richárdé. (A harmadikat a 66 kilóban Gulyás Zsombor szerezte.)

- Egy éremmel persze elégedettebb lennék - kezdte az értékelést Veréb István. - Nagyon kevés hiányzott, nem volt szerencsénk. De hét orosz utódállamon kívül így is csak a szintén birkózó-nagyhatalomnak számító Törökország és a 80 milliós, ötezer birkózószakosztályból válogató Németország tudott elénk kerülni a pontversenyben - utóbbi egyetlen ponttal. Molnár Bálint szereplése nem lepett meg, hiszen a felnőtt ob-n második volt, a junior ob-t megnyerte, és volt már Eb-hetedik helyezése ifiként. Bebizonyította, hogy ő is az élmezőnyhöz tartozik, de nem sok hiányzott a még fényesebb szerepléshez. A jó képességű fehéroroszt három menetben, a szlovákot könnyen verte. Az elődöntő második menetében a grúz már a hátán, tusközelben feküdt, de kijött belőle, és 5:4-re ő nyert. Az ukrán elleni bronzmeccs is nagy csatát hozott, a harmadik menetben csak azért lett nagy a különbség, mert az idő rövidsége miatt kockáztatni kellett. Csercsics Ricsi viszont messze nem azt nyújtotta, amit tud. Az ő rutinjával az azeri elleni második menetet 2:0-s előnyről nem szabadott volna elveszíteni. Szerencséje volt, hogy tovább birkózhatott, mert a törököt - aki Ligeti Danit is többször nagy különbséggel verte már - kikapott. A vigaszágon a bolgár ellen nyert, de az ukránnal szemben sem volt elég önbizalma. A jövőben a taktikai repertoárját is bővíteni kell. Július 4-étől négyhetes válogatott edzőtábort kezdünk a várhatóan méregerős vb-re - reményeink szerint Szombathelyen. Dél-afrikai edzőpartnereket kapunk, de szeretnénk meghívni németeket, illetve más, hozzánk hasonló tudásúakat is.

- Elégedett vagyok, hiszen ez eddigi legjobb szereplésem. Értékesnek tartom a belorusz elleni győzelmemet, és hogy a grúz és ukrán fiút is majdnem két vállra fektettem. Már biztos, hogy indulhatok a július végi vb-n is - mondta Molnár Bálint. - Utána? Egy ideig még biztosan birkózni fogok. De különösebben nem tervezek. Jövőre már felnőtt korú leszek, és ott van a súlycsoportomban Hatos Gabi és a debreceni Tőzsér is.

- Ennél rosszabbul még nem birkóztam világversenyen - mondta ki Csercsics Richárd. - A sorsolásom sem volt jó, s már a melegítésnél is éreztem, hogy és sem vagyok formában, és túl ideges is voltam. Hát, most már csak a vb-n lesz lehetőségem junior érmet szerezni. Nem kifogás, de jó lenne hozzám hasonló súlycsoportú edzőpartnerekkel készülni, mert bizony élesben teljesen mások az erőviszonyok egy 110-115 kilós birkózó és az egyetlen 96 kilós között, akivel én edzhettem. Most jól esik egy kis kikapcsolódás, kajakozás az egyetem mosonmagyaróvári vízitáborában, hétfőn azonban kezdem újra a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!