Atlétika

2019.06.20. 18:45

Boda vegyes váltóban indul

Különleges versenyformában szerepelhet az Európa Játékokon a Haladás VSE sprintere, Boda Boldizsár.

Horváth Erika

Boda Boldizsár célközelben

Fotó: Lengyák György

A péntek esti megnyitóval veszi kezdetét Minszkben a II. Európa Játékok. A fehéroroszországi multisporteseményen 15 sportágban rendeznek versenyeket. Köztük atlétikában is, de korántsem a klasszikus formában.

A speciális csapatverseny (Dynamic New Athletics) programjában férfi és női 100 méteres síkfutás, női tá­volugrás, gerelyhajítás és 100 m gátfutás, férfi 110 m gátfutás és magasugrás, valamint kétféle váltó, 4x400 m vegyes és „vadász” (800 m férfi, 600 m női, 400 m férfi, 200 m női) szerepel. Utóbbi a leg­utolsó szám, amelynek rajtjánál figyelembe veszik az addigi pontállást és hendikeppel indítják a versenyzőket.

Tagja a magyar atlétacsapatnak Boda Boldizsár, a Haladás VSE futója is, aki kénytelen volt elengedni az idei U23-as ­Európa-bajnokságra vonatkozó terveit. Ugyanis nem sikerült megfutnia 400 méteren a 47,85-os Eb-szintet. 47,93 az idei legjobbja. Legtöbbször nem akadt olyan riválisa, aki megszorította volna, a nagy előnyben, egyedül pedig igen nehéz maximumot nyújtani. Még vasárnap lenne egy szintteljesítési lehetőség, de ezt felülírta az Európa Játékok, ahol a 4x400-as mixváltóban kap szerepet.

Boda Boldizsár célközelben
Fotó: Lengyák György

– Két éve voltam világversenyen, akkor még a juniorok Európa-bajnokságán, illetve tagja voltam a felnőttcsapat Európa Kupán szereplő 4x400-as váltójának is. Nagyon örülök, hogy ismét kontinensméretű versenyen képviselhetem Magyarországot, főként, hogy a felnőttek között – mondta a 21. évében járó Boda Boldizsár.

– Ráadásul az Európa Játékok egy több sportágat felvonultató, nagyszabású rendezvény, bizonyára nagy élmény lesz egy több mint százfős csapat tagjának lenni. Nádházy Evelinnel, Tasi Tiborral és Simon Virággal alkotjuk a 4x400-as magyar mixváltót. Legalább kétszer kell rajthoz állnunk. Örülnék, ha nem a vigaszágon folytatódna számunkra a verseny.

Huszonnégy nemzet atlétacsapatát négy csoportba sorsolták. A magyarok Ciprussal, Görögországgal, Németországgal, Szlovákiával és Svájccal az A jelűbe kerültek. Egy-egy verseny – kilenc számmal – körülbelül kétórás. Az elsőt, a kvalifikációt vasárnap rendezik.

A csoportelsők, valamint a két legjobb második jut közvetlenül az elődöntőbe, a többi 18 csapat kedden a vigaszágon három csoportban folytatja, ahonnan az 1–2. helyezettek kerülnek az elődöntőbe. Amelyet június 26-án rendeznek két csoportban hat-hat csapattal. Az első hármak vívhatják majd a döntőt a végső helyezésekért június ­28-án, jövő pénteken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában