Sport

2017.04.12. 18:55

Sakk: Bolyais bronz a csapatdöntőben

Bronzérmet szerzett a sakk-diákolimpia csapatversenyének hazai rendezésű országos döntőjében az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium középiskolás fiúcsapata.

Horváth Erika

Hosszú évek hagyománya már, hogy Szombathely - a Haladás VSE és a Zrínyi Ilona STSE - rendezheti a sakk-csapatdiákolimpia országos döntőjét. A régi Haladás-munkacsarnok helyett másodszor adott otthont a nagyszabású rendezvénynek a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium - és általános vélemény, hogy ismét tökéletes helyszínt biztosított. Csak pozitív visszajelzések érkeztek a szállással, étkezéssel, illetve a verseny gördülékenységével kapcsolatban is. Pedig hatalmas létszámot kellett mozgatni - a hat kategóriában éppen 600 diák sakkozott a tornacsarnokban, ez héttel több, mint a tavaly regisztrált részvételi csúcs -, helyet biztosítva a kísérőknek is.

Összesen 148 csapat küzdött a helyezésekért (a fiúk négy, a lányok három táblán), Vas megyéből kilenc. Háromnak sikerült az első tízben végeznie.

A Bolyai bronzérmes csapata (balról): Czupor Attila, Ugróczky Péter, Vida Krisztián, Barasits Bálint, Horváth Soma
Fotó: Czupor Attila

A legjobban a Bolyai középiskolás fiúgárdája szerepelt: a szegedi Radnóti (23,5 pont) és a miskolci Zrínyi (23) mögött sikerült a bronz-érmet megszereznie. A (táblasorrendben) Czupor Attila (2,5 pont/8 mérkőzés), Ugróczky Péter (5/8), Vida Krisztián (4/7), Barasits Bálint (5,5/6), Horváth Soma (2/3) összetételű csapat a nyolc forduló során öt győzelmet aratott, egy döntetlent ért el és egy vereséget szenvedett. A szombathelyiek a hatodik fordulóra kerültek a közvetlen élmezőnybe, és utolsó mérkőzésükön a Zrínyi elleni győzelmükkel harcolták ki a harmadik helyezést. A miskolciak kezéből itt csúszott ki az aranyérem.

A házigazda Brenner iskola két csapata is a nyolcadik helyen zárt. Az alsós fiúk - András Ferenc (3/8), Rátkai Miklós (5,5,/8), Vilics Hanna (6/8), Kiss László (2/4), Szabó Gergő (2/4) - a 6. forduló után még a harmadik helyen álltak, utána egy vereséggel lecsúsztak a hetedikre. Volt esély újra előbbre lépni, de az utolsó mérkőzésük végül döntetlennel zárult. A mérlegük négy győzelem, egy döntetlen és három vereség, 18,5 pont.

A felső tagozatos lányok - Rátkai Anna (0/1), Devecseri Nóra (2/8), Németh Zsófia Peónia (5/7), Hortobágyi Tamara (6/8) - öt győzelemmel és három vereséggel, 13 ponttal zártak, az utolsó két fordulóban aratott győzelmükkel léptek előre a nyolcadik helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!