Sport

2015.10.14. 16:39

Csillag megsérült, így nem szerepelhet a világbajnokságon

Szombathely - Nagy balszerencse érte Csillag Tündét, a Delfin SI SE válogatott tornásznőjét, egyben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készülő magyar csapatot. Tünde komoly bokasérülést szenvedett, így nem szerepelhet a glasgow-i vb-n.

Horváth Erika

A magyar női tornászválogatott Tatán végzi az utolsó simításokat – szombaton indul a csapat Skóciába az október 23.–november 1. között rendezendő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Az amúgy is nagyon szűk keretből verbuválódott gárdát hétfőn nagy vérveszteség érte.

– A reggeli edzésen talajon kezdtem, és az egyik érkezésnél egy nagyobb reccsenést éreztem a bal bokámban. A válogatott orvosa, dr. Halasi Tamás szerint a deltaszalag szakadt el részlegesen. Szerdán az edzőm, Rácz Gábor hazahozott Tatáról, itthon megvizsgált dr. Szilágyi Zoltán is, aki a bal bokacsontomon repedést is észlelt – idézte fel a történteket Csillag Tünde, aki februárban döntött úgy, hogy továbbra is rendelkezésére áll a válogatottnak, és mindent megtesz, hogy segítse a csapatot a kvalifikációs vb-n. Amelynek – mint ahogy a szombathelyi Grand Prix-verseny is mutatta –, 24 évesen is az egyik legstabilabb, legbiztosabb pontja – volt eddig.

A szombathelyiek két válogatottja. Csillag Tünde (balról) kidőlt a sorból, Dévai Boglárka bevetésre vár. Fotó: Unger Tamás

– Beavatkozásra nincs szükség, de nem terhelhetem, nem erőltethetem a lábam, így is hetekbe telhet, amíg rendbejön. Nagyon el vagyok keseredve, a lehető legrosszabbkor történt. Sokat dolgoztam a felkészülés során, most minden elúszott.

Lehetséges azonban, hogy Tündinek mégsem kell itthon maradnia.

– A szövetség elnöke, dr. Magyar Zoltán felhívott, és adott egy lehetőséget, hogy kiutazhatok a csapattal a vb-re, ott lehetek a lányokkal. Azt mondta, a kitartásomért, és mert sokat adtam a válogatottnak, összeszedtem, egyben tartottam a csapatot. Ez nagyon jól esett – legfőképpen az, hogy értékelik, elfogadják a munkámat.

Draskóczy Imre szövetségi kapitány Csillag Tünde helyére Al-Salty Dáliát jelölte még az utazó csapatba Makra Noémi, Böczögő Dorina, Divéky Luca, Honti Kitti, Horváth Enikő és a másik szombathelyi tornászlány, Dévai Boglárka mellé.

Szerdán – utolsó hazai felmérőként – szólításos edzése volt a csapatnak. A helyszínen tartózkodó Rácz Gábor szerint a felnőtteknél újonc, 16 éves Bogi meggyőzően, hibátlanul teljesített mind a négy szeren. A kapitány csak a glasgow-i pódiumedzés után jelöli ki, hogy melyik tornász milyen szereken mutathatja be gyakorlatát a vb-n. A hét utazóból hat főt nevezhetnek a versenyre, egy-egy szeren öten szerepelhetnek és a legjobb négy eredménye számít a csapatversenybe.

A 16 KÖZÖTT KELLENE VÉGEZNI

A magyar női tornászválogatott a tavalyi kínai világbajnokságon elért 20. helyével szerzett jogot arra, hogy indíthasson csapatot az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, ahol 24 gárda szerepelhet. A vb-n az 1–8. helyen záró csapatok kvótát szereznek a riói játékokra. Erre még a 9–16. helyen záró együtteseknek is lehet esélye a jövő évi olimpiai tesztversenyen – onnan az első négy jut ki az ötkarikás játékokra. Illetve azoknak az országoknak, amelyek csapattal nem tudták kvalifikálni magukat, ott nyílik lehetőségük kettő vagy egy egyéni kvótát szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!