Sport

2017.04.22. 12:11

Dévai Boglárka Eb-bronzérmes!

Kovács Zsófia pénteki egyéni összetettbeli ezüstérme után szombaton további két dobogós helyet szereztek a magyar tornászok a kolozsvári Európa-bajnokságon. Az egyik Dévai Boglárkáé, a Szombathelyi Sportiskola 17 éves válogatottjáé, aki ugrásban lett harmadik.

Horváth Erika

A magyarok közül először a hölgyek kezdték meg a szereplést a szerenként finálékban, az ugrás döntőjében Dévai Boglárka és az egyéni összetett újdonsült ezüstérmese, a dunaújvárosi  Kovács Zsófia mutatkozott be. A szombathelyi Dévai negyedikként jutott be a döntőbe, és negyedikként is szólították. Mindkét ugrása kiválóan sikerült, az első 14,400, a második 14,233 pontot ért. Az átlaga 14,317 pont lett, amellyel akkor még a második helyen állt. Az utolsóként szólított francia Devillard Colline 14,467 pontot kapott, amellyel megszerezte az Európa-bajnoki címet.

A Szombathelyi Sportiskola tornásza, Vizer Erzsébet és Rácz Gábor tanítványa így is dobogós lett,  szenzációs a harmadik hely - a szombathelyi tornasport eddigi legnagyobb sikere ez. Az edző házaspár 25 évnyi munkájának megkoronázása. Ugráson utoljára 1998-ban állt magyar tornásznő dobogón  - akkor Varga Adrienn volt aranyérmes.

 

Fotó: Archív

- Egyelőre fel sem tudom fogni, hogy itt van a bronzérem a nyakamban, szerintem el kell telnie néhány napnak, hogy mindez realizálódjon - mondta a verseny után Dévai Boglárka. -  Tegnap próbáltam magam gyorsan túltenni az egyéni összetett döntőn és gyorsan el is aludtam. Jól kipihentem magam, viszonylag későn keltünk, így volt egy pici kapkodás a hajjal és a sminkkel. Úgy keltem fel, hogy tudtam, a mai nap kárpótlás lesz a tegnapi miatt. Amikor elkezdtem melegíteni, éreztem a feszültséget, megmondom őszintén, figyeltem, hogy ki, hogyan melegít. Magammal meg voltam elégedve, és amikor bementem a csarnokba, már egyáltalán nem izgultam. Végig szuggeráltam magamban, hogy meglesz az érem. Mindkét ugrásom jól sikerült, olyan boldog voltam, hogy edzőm, Rácz Gábor nyakába ugrottam, persze a feszültség is kijött belőlem. Igazából akkor nyugodtam meg, amikor az utolsó előtti ugró is lement, és tudtam, hogy megvan a bronzérem. Óriási öröm számomra, elmondani se tudom!

Kovács Zsófia hatodikként mutatkozott be, 14,200 ponttal hatodik lett. Felemás korláton rontott, 13,10-dal így is a hatodik helyet szerezte meg.

A férfiaknál lólengésben az olimpia, világ- és Európa-bajnok Berki elegánsan és hibátlanul tornászott,  mindenki azt hitte, megvan hetedik Európa-bajnoki címe. A bírók sokáig tanácskoztak, végül Berkit 3 tizedes büntetéssel sújtották, mondván túllépte a 30 másodperces időhatárt a gyakorlat előtt. Így 14.900 pontja lett, és ezzel csak a második helyen végzett, az előtte szereplő orosz Beljavszkij ugyanis 15.100 pontot kapott. A magyarok óvtak, ugyanis a zöld jelzés, amikor az orosz vezetőbíró elindította az órát, és a szólítás között 7-10 másodperc különbség telt el, így Berkinek a szokásos 30 másodperc helyett kevesebb ideje maradt a gyakorlat elkezdésére, ezért lépte túl a fél percet. Sóvágó Lajos szövetségi kapitány és a magyar delegáció megítélése szerint a szervezők hibáztak, hiszen nem hangolták össze a hangosbemondót és az óra indítását.

Az orosz vezetőbíró arra hivatkozott, azért nem engedte a hangos szólítást, mert állítása szerint a nemzetközi tv-közvetítés miatt erre nem kapott jelzést. Külön érdekesség, hogy ez az eset a nyolc lólengés döntős versenyző esetében csak a magyar olimpiai bajnoknál fordult elő, illetve semmilyen más szeren sem. A magyarok első szóbeli óvását elutasították, arra hivatkozva, hogy nem a szólítás, hanem a vizuális zöld jelzést kell figyelni. Ugyanakkor másokhoz és a szabályban előírthoz képest is kevesebb ideje maradt Berkinek a gyakorlat megkezdésére. A magyarok ezek után további írásbeli óvást adtak be, amelyet már jóval az eredményhirdetés után elutasítottak.

A magyarok  szereplése az előzetesekkel  ellentétben nem ért véget az Európa-bajnokságon, a gerenda fináléban ugyanis Kovács Zsófia az első számú tatalék helyről előrébb lépett, így indul vasárnap is a szerdöntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!