Sport

2017.04.25. 18:29

Szem nem maradt szárazon Dévai Boglárka köszöntésén

Szombathely - Szem nem maradt szárazon, amikor kedden délután az Európa-bajnoki bronzérmesként hazaérkező Dévai Boglárkát fogadta, köszöntötte a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályának apraja-nagyja.

Horváth Erika

A kis tornászpalántáktól az edzőkig izgatottan, az ablakon kukucskálva várták az Arborétum-tornacsarnokban a Szombathelyi Sportiskola tornaszakosztályának immár legeredményesebb versenyzőjét, a szombaton a kolozsvári Európa-bajnokságon ugrásban bronzérmet szerző Dévai Boglárkát. Amikor belépett, nagy taps köszöntötte. Bogi egyik edzőjével, Rácz Gáborral a helyszínen élhette át az öröm első pillanatait, most Vizer Erzsébet nyakába borulva is lerótta háláját.

- Hatalmas mérföldkő ez a szakosztály életében - kezdte a köszöntések sorát Rácz Gábor. - Bogi Eb-szereplésébe bele volt sűrítve 26 évnyi kemény munka, az elődök által kitaposott út is. A kezdeteknél, 1991-ben azt a célt tűztük ki, hogy legyen egy serdülő I. osztályú csapatunk. Azóta rengeteg lépcsőfokot megjártunk, volt már Eb-döntős, nyolcadik helyezett versenyzőnk - most pedig dobogós is. Bebizonyítottuk, hogy Szombathelyről is elérhető az európai elit. Nagyszerű a bronzérem, de egyben azt is jelzi, hogy van, lehet még tovább is érni.

Aztán Rácz Róbert, a Szombathelyi Sportközpont és Sport-iskola Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd a többi edző, a tornásztársak, az apróságok is köszöntötték Dévai Bogit és egy összeállítással is meglepték - a pályafutásának állomásait idéző fotók után egy videó-összeállítás következett az Eb-n bemutatott ugrásokkal, az öröm pillanataival, az eredményhirdetéssel. Szem nem maradt szárazon - a főszereplőé sem.

- Még most sem tudom felfogni, mi is történt velem - utalt a verseny utáni nyilatkozatára Bogi, miszerint kell néhány nap, hogy elhiggye, ott állhatott az Eb-dobogón. - Az Eb előtt csak arról álmodtam, hogy bejussak a döntőbe, és esetleg, ha mind a négy szeren jó gyakorlatot csinálok, talán az összetett döntőbe is beférek. (Ez is sikerült.) Éremre nem számítottam, talán a negyedik-ötödik helyre. De a döntőben egyáltalán nem izgultam. Odaálltam: „tudom, megcsinálom, azért is". Szerintem egyik ugrásom - a Jurcsenkó szuplé duplacsavart, majd a másodikat, a Jurcsenko fél, szuplé félcsavart - sem sikerült még soha ilyen jól, az érkezés is teljesen jó volt. Megmondom őszintén, meglepődtem, hogy a nyolcas döntőben négyen ugyanazt ugrottuk, és igen szoros volt a verseny. Nagyon örülök a bronznak, főleg egy olyan év után, amely mögöttem van. A tavalyi évem katasztrófa volt. Egyik sérülés jött a másik után, alig versenyeztem, ha indultam is, gyengített gyakorlatokkal. Mintha kihagytam volna egy évet. Nagyon örülök, hogy januártól rendesen, jó hangulatban tudtunk dolgozni. Végre talán sikerült visszatérni a helyes útra.

A 2014-es ifjúsági olimpiai hatodik hely, a 2015-ös felnőtt Eb- és vb-szereplés, a világkupa érmek után talán kimondható, hogy Dévai Boglárka ugrásspecialista lett.

- Ötödikes korom óta, amikor az első serdülő országos bajnokságot megnyertem ugráson, ott vagyok az élen. Remélem, ott is tudok maradni. Persze a világszinthez fejlődni kell, nem szabad megállni. És nemcsak ugráson, hanem a többi szeren is előre kell lépni, hiszen az egyik szer segíti a másikat. Ez Eb volt, most nem találkoztam a legjobbakkal - az amerikaiakkal, kínaiakkal, japánokkal. Közöttük is jó lenne megállni a helyemet.

Idén lesz még egy világbajnokság is.

- Idén mindig csak a következő verseny lebeg a szemem előtt - folytatta Bogi. - Még lesz két világkupaversenyem, ott is szeretnék jól teljesíteni. Aztán hamar kezdődik az őszi versenyszezon. Hazai versenyek, szombathelyi világkupa és októberben a vb. Van egy félig-meddig kész új ugrásom. A második ugrásomban a fél helyett egy egészet kell csavarni. Zsugorban már megvan az a másfél csavar. Az Eb-hez közeledve egy kicsit félretettük, inkább a másik kettőt pontosítottuk. A világbajnokságra viszont már ezt is szeretném vinni. Nem hinném, hogy túl sokan csinálnák a világon, hiszen ennél az ugrásnál jelenleg csak egy nehezebbet tartanak nyilván. És még talajon is szeretnék új elemet a gyakorlatba rakni. De ahhoz nagyon fontos lenne, hogy nekünk is legyen új típusú, rugalmasabb talajunk. Talán a bronzérem is segít abban, hogy megkaphassuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!