Sport

2010.06.21. 10:32

Dráma és győzelem: kijutott a vb-re a magyar kézilabda-válogatott

Kijutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a jövő évi világbajnokságra, miután a selejtező vasárnapi, veszprémi visszavágóján végletekig kiélezett csatában 28-25-re, összesítésben pedig egyetlen góllal jobbnak bizonyult a szlovén csapatnál.

MTI

Férfi vb-selejtező, visszavágó:

Magyarország-Szlovénia 28-25 (13-14)
gól
: Iváncsik G. 12/6, Eklemovics 4, Nagy K. 3, Perez, 2, Ilyés 2, Mocsai 1, Iváncsik T. 1, Gál 1, Schuch 1, Gulyás 1, illetve Kavticnik 11/6, Spiler 4, Zorman 3, Miklavcic 2, M. Zvizej 2, Dobelsek 2, L. Zvizej 1

Az egy héttel ezelőtti, ljubljanai mérkőzést a szlovénok nyerték 27-25-re úgy, hogy főleg az utolsó negyedórában – bírói segédlettel - tudtak felülkerekedni a Mocsai-csapaton.
 
Most már a derékpanaszokból felgyógyult Császár is vállalta a játékot, így Eklemovics mellett még egy irányító várta a roppant fontos csatát. Amíg a szlovén fővárosban 1200, most a Veszprém Arénában 5000 néző teremtett fantasztikus hangulatot. 

Derültséget okozott, hogy a jegyzőkönyvben eredetileg Mocsai Lajos neve szerepelt játékosként, persze, csak elírás történt: a szövetségi kapitány fia, Tamás volt az egyik átlövő. 

Eleinte főleg a magyar bal szél - Ilyés és Iváncsik Gergő - sziporkázott, ám találataikra rendre jött válasz. A két kapus, Fazekas és Skof ott folytatta, ahol múlt vasárnap abbahagyta: remek védéseket mutatott be. A 9. percben először vezettek a vendégek (3-4), ám csak rövid ideig. 

Ilyés kiállítása alatt Kavticnik duplázott, negyedóra elteltével 8-7 volt az állás, csakhogy a lendületbe jött ellenfél megint fordítani tudott. A 20. percben, 10-11-nél Mocsai időt kért, ezután Eklemovics helyett Császár irányított. Ettől és Dobelsek kiállításától felpörögött a hazaiak játéka, ezzel együtt lehetetlennek tűnt két góllal elhúzni. Ráadásul 12-12-nél Iváncsik G. büntetőt rontott. Az öt percre befagyott állásról a magyarok léptek el előbb, ám a szünet előtti szakaszt a kevesebbet hibázó szlovénok nyerték, akárcsak a félidőt.
 
A fordulást követően először vezettek két góllal a sok hétmétereshez jutó vendégek, aztán még erre is rátettek egy lapáttal (37. perc: 14-19). Zúgott a "Harcoljatok!", az ötgólos – összesítésben hétgólos – hátrányban Mocsai időt kért. Nem ment a góllövés, a különbség pedig igen tekintélyes volt.
 
Nagy nehezen megindult a felzárkózás, a 40. percben már csak 19-17-re vezettek a vendégek, a szegedi légiós, Luka Zvizej kiállításának leteltekor pedig 19-20 állt az eredményjelzőn. 
 Fazekas egy kis pihenőt kapott, Liszkai váltotta a kapuban, és Perez is kiülhetett két percre. Kavticnik tarthatatlannak bizonyult, háromnegyed óra alatt 11 alkalommal volt eredményes. 
 
Az utolsó negyedóra 21-24-ről és Zorman büntetésével indult. Nagy Kornél két góllal jelezte, hogy beállt, majd a 49. percben a magára találó Eklemovics egyenlített (24-24). 
 
Skof és a visszaálló Fazekas védéseivel őrületbe kergette a játékosokat, így ment ez a hajráig. Nagy K. az 55. percben megint beköszönt, hosszú idő elteltével ismét a magyaroknál volt az előny. A fiatal játékost kiállították, ám emberhátrányban Iváncsik G. büntetőjével az 57. percben kialakult a "meccsnull" (27-25), azaz a magyar csapat ledolgozta hátrányát. A dráma fokozásaként egy újabb hetessel már a magyarok által továbbjutásra. Az utolsó percben Fazekas parádés védésére Skof is védéssel felelt. A kontrát megakadályozó Gulyást kiállították, a szlovén kapus helyett mezőnyjátékos jött be, 11.6 mp volt hátra, ám a vendégek nem éltek a lehetőséggel.
 
A magyarok az utolsó 23 percet 14-6-ra nyerték, ráadásul a záró tíz percben nem kaptak gólt. Iváncsik Gergő a két összecsapáson összesen 22-szer volt eredményes.
 
A vb-ről már lehet majd kvótát szerezni a 2012-es londoni olimpiára, illetve a svédországi tornáról ötkarikás pótselejtezős hely is kiharcolható. 
 
Mocsai Lajos:
    "Végtelenül boldog vagyok, hihetetlen izgalmak közepette jutottunk ki a vb-re. Az első félidő azt hozta, amire számítottunk, a szünet után viszont gyorsabbakká váltak a szlovénok, és időbe telt, mire erre lépni tudtunk. Köszönöm mindenkinek, aki segített kivívni ezt a fontos sikert. Igazi csapatként játszottunk, és hátrányban is képesek voltunk az utolsó leheletünkig harcolni."
 
Nagy Kornél:
    "Persze, hogy izgultam. Rossz lett volna úgy elmenni nyári szabadságra, hogy egy sikertelen párharc van mögöttünk. A cserepadon ültem 45 percen át, de mindig is éreztem, hogy van erőnk visszajönni. Örülök, hogy sikerült fontos gólokat szereznem."
    
Fazekas Nándor:
    "Amikor jól védekeztünk, könnyebb volt védenem is. A közönség és a közös akarat átsegített bennünket a nehéz időszakon. Mondani sem kell, milyen fontos volt ez a siker a magyar kézilabdának. Most a vb-n kell megmutatnunk, hogy helyünk van az elitben."
    
Iváncsik Gergő:
    "Izgalmas párharcot vívtam a kapussal, de szerencsére csak egy büntetőt rontottam. Óriási akarattal küzdöttünk, és hétgólos hátrányban sem törtünk meg. A végére feljavult a védekezésünk, és kemény harcokat nyertünk a támadásokban."
 
Perez Carlos:
    "Sajnos, ma nem ment jól a játék, talán jobban is figyeltek rám. Iszonyúan elfáradtam, de megérte vállalni ezt a két meccset."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!