Sport

2012.07.28. 09:29

Dzsúdós doppingügy - CAS: marad Ungvári eltiltása, de más indokkal

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helyben hagyta a cselgáncsozó Ungvári Attila kétéves eltiltását, ám azt nem doppingvétséggel, hanem gondatlansággal indokolta.

MTI

"A szerdai tárgyalás után a CAS csütörtök reggel hirdette ki döntését, az időzítés azt szolgálta, hogy felmentő határozat esetén Ungvári Attila még szabadkártyával szerepelhessen a londoni olimpia 73 kg-os súlycsoportjának aznapi sorsolásán" - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Ruttner György, az Európa-bajnoki bronzérmes sportoló ügyvédje. "Az ítélet értelmében hatályban marad az eltiltás, csakhogy a CAS nem állapított meg doppingvétséget, ehelyett azzal indokolta döntését, hogy Attila nem tett meg minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ne kerülhessen mások által doppingszer a táplálékába, azaz nem volt elég gondos a csomagja őrzésében."

A jogi képviselő hozzátette: így megmaradt Ungvári jó hírneve, mivel vétlennek nyilvánították az esetben, amely egyben figyelmeztetés is a többi sportoló számára, hogy figyeljenek oda az italukra-ételükre.

"Azt, hogy az ítélet részben a javára szólt, jelzi, hogy Attilának a szokásos tarifa helyett csak jelképes, ezerfrankos perköltséget kell megfizetnie" - hangsúlyozta Ruttner György.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tavaly júniusban 2013. február 13-ig eltiltotta a 73 kg-os súlycsoportban érdekelt Ungvárit, mellékbüntetésként pedig törölte a 2011-es Hungária Kupán kiharcolt első, a párizsi Grand Slam-viadalon elért második és a bakui Vk-n szerzett harmadik helyezését.

A 23 éves Ungvári Attilának tavaly januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti - neki aranyérmet hozó - Hungária Kupán adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, de elmondása szerint más valaki szándékosan rakott tiltott szereket italába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!