Sport

2014.10.24. 10:56

Edző- és játékoscsere a Körmendnél

Körmend – A szerdai Alba Fehérvár elleni vereség edző- és játékoscserét is hozott az Egis-Körmend NB I-es kosárlabdacsapatánál, amely szombaton (18.00) Jászberényben vizitál.

Horváth Erika

A 2014/2015-ös bajnokságban még nem sikerült nyernie, de igazán meggyőző teljesítményt sem nyújtania az Egis Körmend kosárlabdacsapatának. A Kecskemét, a Nyíregyháza és az Alba Fehérvár elleni idegenbeli vereség után még nyeretlenek a piros-feketék. A legutóbbi, szerdai fiaskó után csütörtökön felajánlotta lemondását a csapat vezetőedzője, Aaron Mitchell – véleménye szerint ezzel segíthet, hogy új impulzusokat kaphassanak a játékosok. A klub vezetősége elfogadta a lemondást. Az amerikai-osztrák állampolgárságú szakember tavaly április elején szerződött Körmendre; vezetésével az előző szezonból hátralévő hat mérkőzésből csak az elsőt, a Szeged ellenit sikerült megnyerni, és a mostani idényben os folytatódott a nyeretlenségi sorozat.

Aaron Mitchell a szerdai, fehérvári bajnokin vezette utoljára a körmendi csapatot (Fotó: Koppán Viktor)

A klubvezetés keresi Aaron Mitchell utódját. A csapat vezetését átmenetileg arra a Hencsey Tamásra bízták, aki a folyamatosságot jelenti a Rába-partiak szakmai munkájában – hiszen 2008-tól négy szezonon keresztül másodedzőként tevékenykedett, aztán csaknem két idényben vezetőedzőként. Éppen Aaron Mitchell vette át tőle a marsallbotot; a mögöttünk hagyott időszakban ismét másodedzőként, illetve utánpótláskorúakkal dolgozott.

Hencsey Tamás nincs könnyű helyzetben; szombaton Jászberényben meg kellene állítani az előző szezonhoz képest szinte teljesen kicserélődött – és az eddigiek alapján összecsiszoltnak nem mondható – csapat sikertelenségi szériáját. Amelybe egy nap alatt egy újabb játékost is be kellene építeni.

Átmenetileg a másodedző Hencsey Tamás irányítja a piros-feketéket. (Fotó: Unger Tamás)

Mert az Egis Körmend vezetősége úgy döntött, hogy nem várja meg a szombatot, a próbaidő lejártát; a fehérvári mérkőzés után elköszöntek a grúz centertől, Giorgi Sarabidzétől, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Pénteken este már a csapattal edzett az utódja, az aláírt szerződéssel rendelkező Ryan Richards, aki Jászberényben akár be is mutatkozhat. A brit állampolgárságú, 23 esztendős, 212 centis, 104 kilós center Bécsből tette át a székhelyét Körmendre. A szezont a Zepter Vienna csapatában kezdte, ahol öt mérkőzésen lépett pályára – ez idő alatt 20,2 volt a pont- és 6,8 a lepattanóátlaga.

Korábban megfordult Görögországban az Ikaros gárdájánál, játszott az Egyesült Arab Emirátusokban az Al Nasser, Lengyelországban az Asseco, Grúziában a Sokhumi, Svájcban pedig a Lugano Tigers csapatánál. 2010-ben a San Antonio Spurs draftolta, 2013-ban pedig osztrák bajnokságot nyert a Zepter Viennával.

Ryan Richards a Zepter Viennától érkezett

– Valóban nem egyszerű a helyzet – mondta Hencsey Tamás. – Mivel új vezetőedzője lesz a csapatnak, a nagyon rövid időben nem látom értelmét nagy változtatásoknak. A csapat egységének összekovácsolása a legfontosabb feladat. Sokkal harcosabban, egységesebben kell játszanunk. Elsősorban a védekezésben előrelépnünk; ebben az akarati tényezők játsszák a legnagyobb szerepet. Ha ez sikerül, akkor a többi kocka is a helyére kerülhet. A Jászberény lélektani előnyben van, hiszen szerdán a ZTE ellen megszerezte első győzelmét – tért át a szombati feladatra a szakember. – Ráadásul ezúttal is hazai pályán játszhat. Kellemetlen ellenfél, mert nincs magas centere – Dramicsanin játszik az 5-ös poszton –, az irányítójuk Ware pedig nagyon ponterős. Nagy szerepe lesz a védekezésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!