Sport

2014.07.21. 12:10

Egyből a lyukba - Dr. Vitályos Iván a szenior Eb-n talált be

Nagyszerű sikereket élhetett át az elmúlt napokban a golfpályán a 71 esztendős dr. Vitályos Iván.

Tóth Gábor

A Szentgotthárdon fogorvosként praktizáló dr. Vitályos Iván 11 esztendeje fogott a kezébe először golfütőt. Egyből megtetszett neki a sportág, ma pedig már szenvedélyesen golfozik, rendre feltűnik hazai, nemzetközi tornákon. Időközben olyannyira belejött a játékba, hogy a Portugáliában rendezett szenior Európa-bajnokságon – ahol a magyar szenior válogatott tagjaként volt jelen – az egész sportág figyelmét magára irányította. Történt ugyanis, hogy egy ütésből talált be a lyukba egy olyan szakaszon, ahol három ütés volt a norma – életében először hajtotta végre ezt a bravúrt. A gyönyörűen eltalált labda 165 métert szállt, a zöld területen ért földet, pattant egyet, majd túlfutva a zászlón egy 20-25 cm-es kört téve becsordogált a 11 cm széles lyukba. Ilyet a profiknak kiírt versenyeken is igen ritkán látni.

– Abban a pillanatban úgy éreztem, mintha én lennék a világ legjobb golfozója! Hihetetlen volt, alig akartam elhinni, hogy ez velem megtörténhetett! Ez a pillanat megért minden eddigi fáradtságot, sok gyakorlást és nehézséget. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt 71 évesen elérhettem. Minden golfozó egy ilyen ütésről álmodik – fogalmazta meg az érzéseit dr. Vitályos Iván.

A portugáliai szenior Európa-bajnokság nagy pillanata. Dr. Vitályos Iván a „nevezetes" lyuknál, amelybe egy ütésből betalált. Fotó: ivandentbt

Az Európa-bajnokságok 33 éves történetében Vitályos Iván csupán a harmadik, aki ezt a bravúrt bemutatta. Ráadásul magyar golfozó nemzetközi tornán ilyet még soha nem csinált. Csak érdekességképpen: a világ egyik legmagasabban jegyzett golfozója, Tiger Woods sem ütötte még soha egy ütésből a lyukba a labdát hivatalos versenyen – persze edzésen lehet, hogy összejött neki.

Vitályos Iván azonban nem ünnepelte túl az úgynevezett „hole in one-t". Ugyanis nem sokkal a portugáliai Eb után a magyar szenior bajnokságon is rajthoz állt, és szép játékkal, egyenletes teljesítménnyel szerezte meg a 70 éven felüli, szuper szenior kategória első helyét. A korosztály nemzetközi versenyében is remekelt, legjobb magyarként a dobogó harmadik fokára állhatott.

– Korábban teniszeztem, de a partnereim mind kikoptak mellőlem, átváltottak golfra, amikor pedig egyedül maradtam, nem tehettem mást, követtem őket a golfpályára – utalt vissza a kezdetekre dr. Vitályos Iván. – Pechemre az első ütést jól találtam el, és abban a pillanatban rabjává váltam a golfnak. Végigjártam a szamárlétrát, órákat vettem, és Bükön levizsgáztam. Ma Ausztriában, Fürstenfelden játszom. Heti három-négy alkalommal is trénigezek, és igyekszem minél több versenyre benevezni. Az egyik legnagyobb sikeremnek egyébként azt tartom, hogy tavaly megnyertem az osztrák klubbajnokságot a saját korcsoportomban. Ez komoly erőpróba, erős nemzetközi mezőnnyel – olyan golfozókat vertem meg, akik 30–40 éve játszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!