jegyzet

2017.12.09. 06:30

Egyszer fenn, egyszer lenn

Buzgó József

Nemcsak a sportban, az életben is van úgy, hogy nem megy, semmi sem sikerül, önmagad árnyéka vagy, mellé ütsz a szegnek, kihagyod a kihagyhatatlant, rosszkor vagy rossz helyen. Túlérzékennyé válsz, nem érted az embereket, az edződet, mesteredet, a főnöködet (vagy ők nem értenek téged). Pedig az edzéseken mindent tőled telhetőt megteszel, tisztességesen, becsületesen, elszántan küzdesz, készülsz, aztán hétvégén jön a verseny, a meccs, és… Képtelen vagy nyerni, kihagyod az ordító gólhelyzet, elhibázod a sorsdöntő büntetőt, kiesel, leszúr a mestered. Úgy véled, minden, és mindenki összeesküdött ellened, mintha átok ülne rajtad. Letargikus állapotba kerülsz, sajnálod magad, legszívesebben hagynád a búsba az egészet. Oda az önbizalmad, nem hiszel magadban. Ülsz a gödör alján lévő mélyedésben, és ott százszor is felteszed magadnak a költői kérdést: miért pont velem történik minden rossz? Kell ez nekem, szükségem van nekem erre?

Haragszol a világra, s még a napját is elátkozod, amikor sportolni kezdtél, amikor hagytad magad élsportolóvá válni, ahelyett, hogy élnéd az átlagemberek nyugodt, békés, stresszmentes életét, nagyokat sétálgatnál a kutyáddal az erdőben, hallgatnád a madarak csicsergését, jókat ennél, innál…

De! A lelked legmélyén mégis bízol a csodában, abban, hogy varázsütésre, jóra fordul minden körülötted, megváltozik a széljárás, szebb, jobb, eredményesebb napok jönnek.

Szerencsés leszel, mert igenis megdolgoztál azért, hogy az lehess.

A kapufáról majd nem kifelé, hanem befelé pattan a labda. Te adod a döntő találatokat, s ha csupán csak néhány centivel is, de te éred el elsőként a falat, most éppen a te labdád lesz „csusza” a mindent eldöntő poénnál, nem leesel, hanem fennmaradsz a gerendán. A játékvezető elengedi a néhány centis lesed, a te javadra ítéli meg, az egyébként véleményes büntetőt. Azt veszed észre, hogy visszatért az életkedved, mosolyogsz, szívesen mész edzésre, nem hideg a víz, az edződ dicsér. Mi kell még? Kimásztál a gödörből. Ismét rád ragyog nap… Minden szép, minden jó, szinte minden bejön. Élvezed a sportot. Csúcsformába lendültél. Eljött a nyerő széria időszaka! Boldogan jársz-kelsz. Jókor vagy jó helyen. Derűsen, optimistán, tekintesz a világra, az emberekre. Úgy érzed, nem hiába dolgoztál hittel, odaadással és keményen az edzéseken. A sikert soha nem ajándékba kaptad, de a kerék forog tovább. Egyszer fent, máskor lenn…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!