kosárlabda

2019.08.22. 21:43

Együtt a Körmend is – Mozgalmas idényre készül Matthias Zollner legénysége

Körmend Az Egis Körmend kosárcsapata is elkezdte a felkészülést a 2019/2020-as szezonra Matthias Zollner vezetőedző irányításával. A piros-feketék kerete még nem teljes, egy légiós szerződtetése még várat magára. A többiek készülnek a mozgalmasnak ígérkező idényre, hiszen két nemzetközi kupában – a FIBA Europe Cupban és az Alpok–Adria-kupában – is indul a Körmend.

Tóth Judit

Matthias Zollner vezetőedző a 19 fős bő keret tagjaival Fotó: Szendi Péter

Már a múlt hét elején belevágtak a felkészülésbe a körmendi kosarasok, de akkor még hiányzókkal kellett számolnia Matthias Zollnernek. Még nem tartózkodott Körmenden Travis Taylor, aki néhány nappal később már csatlakozott, és most gőzerővel dolgozik. Nem volt a csapattal Ferencz Csaba és a koszovói Erjon Kastrati sem, mindketten saját válogatottjukkal készültek. De mostanra már ők is megérkeztek, és orvosi szűrések, fizikai felmérések után munkába álltak. Az Egis Körmendet a soron következő szezonban is Matthias Zollner irányítja, aki eredményes szezont zárt a piros-feketékkel, hiszen a csapat egy Alpok–Adria-kupa-győzelemmel és egy bajnoki ezüstéremmel lett gazdagabb. A német szakember újabb két évre kötelezte el magát a piros-feketékhez.

– Kemény munkával készülünk a következő szezonra. Szinte teljesen megújult a keretünk, fel kell építeni a csapatot, és ez nem könnyű feladat, nem megy egyik napról a másikra. Az új légiósok közül Travis Taylort ismerem a legjobban, vele két évig dolgoztam együtt Ausztriában. A szurkolók Magyarországról is ismerhetik, hiszen néhány hónapig a Sopron játékosa volt. Travisre ötös poszton számítunk, ő nagyon igazodik az elképzeléseimhez, érti a modern kosárlabdát. Nem utolsósorban atletikus, mobilis játékos, azt hiszem, nagy hasznunkra lesz. Ugyanezt gondolom Jordon Varnadóról is, aki négyes poszton szerepel majd. Nagyon sokat várunk tőle, joggal, hiszen nagyszerű kosaras, akinek 20 pontos átlaga volt az egyetemi évei alatt. Jól oldja meg a pozíciós játékot a gyűrű alatt, nagyszerűen dob, és lepattanózásban is jó mutatói vannak. De azt nem szabad elfelejteni, hogy újonc Európában és nagyon fiatal is, meg kell szoknia az itteni játékot és környezetet. Erjon Kastrati véleményem szerint nagyon sokoldalú játékos, igazi posztja a hármas, de ez bővíthető gyakorlatilag az egyes poszt­tól a négyesig. Nagy tehetségnek tartom annak ellenére, hogy a Ljbubljanánál nem jöttek össze a dolgai, mert keresztszalag-szakadást szenvedett. Most már százszázalékos állapotban van, és nagy lendületet adhat a csapatnak. Kerwin Roachról is csak jót tudok mondani, nagyon-nagyon extra játékos. Nem véletlen, hogy felfigyelt rá az NBA egyik csapata, a Charlotte Hornets is. Fiatal még, sokat kell tanulnia a felnőttkosárlabdáról, de tudom, hogy jó választás volt – mondta az új légiósokról Matthias Zollner.

Matthias Zollner vezetőedző a 19 fős bő keret tagjaival Fotó: Szendi Péter

A vezetőedző azt is hozzátette, hogy a két magyar igazolás is meghatározó lesz a csapat sikerességét illetően. Durázi Krisztofer nagy jövő előtt áll, egy-két év múlva a magyar válogatottban is szerepelhet, mert kitűnő adottságai vannak. Filipovic Stefannak pedig rendkívül lágy keze van, a körmendi vezetőedző inkább négyes posztú játékosnak tartja, mint ötösnek. Jó százalékkal dob kintről, jól fut, és meg tudja törni az ellenfél védelmét. Neki az a fontos, hogy magabiztos legyen és főleg fejlődjön. Ha odateszi magát, akkor rövid időn belül meghatározó felnőtt játékos válik belőle.

Zollner mester együttesében természetesen ott lesz a körmendi nevelésű Németh Ákos, emellett a vezetőedző nagyban számít Ferencz Csabára is. Úgy véli, a körmendi kapitány rutinja, tapasztalata és kinti dobásai nagy hasznára lesznek a csapatnak a következő szezonban is.

Jelenleg tizenkilenc fővel dolgoznak az edzéseken a piros-feketék, bevonják az U18-U20-as korosztályt is. A keret tizennégy főre szűkül majd, arról Zollner edző dönt, hogy a fiatalok közül ki kerül a felnőttcsapatba.

Az Egis Körmend felkészülési programjában tervezetten kilenc edzőmérkőzés szerepel. Először augusztus 31-én láthatja az új csapatot a közönség, Ferenczék akkor a szlovén Helios Suns Domzale csapatával mérkőznek meg. Egy héttel később, szeptember 7-én újabb szlovén ellenfél, a Hopsi Polzela együttese következik. Majd szeptember 13-án és 14-én jön a Mogyorósy Szilárd-emléktorna neves külföldi csapatok részvételével. Ezenkívül még egy felkészülési torna szerepel a menetrendben.

– Őszintén megmondom, hogy nem térképeztem fel még a többi csapatot, úgyhogy nem is jósolok azzal kapcsolatban, hogyan fogunk szerepelni a következő szezonban. Én csakis a saját együttesemmel foglalkozom. Üdvözlöm az új fiatalprogramot, ez elengedhetetlen egy profi klubnál. Az a filozófiám, hogy van átjárhatóság az U20-asok és a felnőttcsapat között: aki jól teljesít, odateszi magát, miért ne kerülhetne a nagyok közé. Tavaly már bizonyítottak a saját nevelésű fiatalok, Kiss Mátyás, Kiss Benedek, Takács Kristóf és Oroszi Bence is. A teljes szakmai stáb – Ziga Mravljak és Patai Benjamin másodedzők, a fiatalprogram vezetői, Sasa Ogrizovic erőnléti edző, Rácz Renáta masszőr, Gál László technikai vezető és Németh Levente sportmunkatárs – arra törekszik, hogy a felnőttcsapat eredményes legyen, és az utánpótlásból is kihozza a maximumot. Mindehhez biztos alapokat nyújt a klub Hajba Ádám ügyvezető irányításával. Emellett azt is nagy dolognak tartom, hogy a város abszolút támogatólag áll hozzá az elképzeléseinkhez, mindenben segíti a felnőttcsapatot és a fiatalokat fejlesztő programunkat. Ez példaértékű

egy ilyen kisvárosban, mint Körmend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában