Sport

2016.09.08. 17:20

Érmek a vb-ről: Korosztályos erőpróba vasiakkal

Dublin - Két ezüst- és három bronzéremmel tértek haza a szombathelyi Perfect Change-Metex05 Control SE sportolói az Írországban rendezett korosztályos kick-box világbajnokságról.

Tóth Gábor

Augusztus 27. és szeptember 4. között Dublin adott otthont a 47 ország 1716 versenyzőjével megrendezett WAKO kadet és junior kick-box világbajnokságnak. A Controll SE népes versenyzői gárdával - Vancsik Petra, Bolfán Ákos, Szász Krisztofer, Grünczeisz Patrik, Jurasits Ákos, Bolfán Ádám, Szmolek Emanuel - utazott az erőpróbára. Két ezüst- és három bronzérem lett a mérleg. Viszket Borisz - annak ellenére, hogy a nyári felkészülést végigcsinálta - egészségügyi okok miatt nem tudott részt venni a vb-n. Magyarország 15 arany-, 17 ezüst- és 24 bronzéremmel az éremtáblázat ötödik helyén zárt.

Vancsik Petra junior light-contact -55 kg-ban erőnyerőként a 16 között kezdte meg a versenyzést, ám a kategória későbbi olasz világbajnoka ellen vereséget szenvedett. Kick-light-ban a nyolc között búcsúzott, attól az ausztrál versenyzőtől kapott ki, aki később ezüstérmes lett.

Bolfán Ákos kadet II. kick-light -57 kg-ban végig kiegyenlített mérkőzésen a nyolc között minimális különbséggel maradt alul görög riválisa ellen. Light-contactban egy lengyel, egy olasz és egy görög versenyző magabiztos legyőzésével egészen a döntőig menetelt, ahol azonban az ír Cannon Troy már jobbnak bizonyult, így a dobogó második fokára állhatott fel.

Szász Krisztofer junior light-contact -57 kg-ban erőnyerőként a 16 között attól az orosz versenyzőtől kapott ki, aki szinte leiskolázta a teljes mezőnyt és világbajnoki címet szerzett.

Balról Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szövetség elnöke, majd a szombathelyi érmesek, Grünczeisz Patrik, Szmolek Emanuel, Bolfán Ákos, Bolfán Ádám és az edzőjük, Dancsó Zoltán    Fotó: Controll SE

Grünczeisz Patrik junior kick-light -57 kg-ban a 16 között könnyedén győzött egy írrel szemben, majd a nyolc között technikás bunyóval vert egy izraelit. Az elődöntőben az olasz Christopher Burini néhány ponttal jobbnak bizonyult. Így Patrik a tavalyi junior Európa-bajnoki ezüstérme mellé egy világbajnoki bronzérmet is begyűjtött.

Jurasits Ákosnak junior kick-light -63 kg-ban szintén nehéz sorsolás jutott, a 16 között a súlycsoport egyik kiemelkedő olasz versenyzője ellen maradt alul - aki később bronzéremmel zárt.

Bolfán Ádám junior light-contact -69 kg-ban erőnyerőként a 16 között egy verhetőnek tűnő osztrák ellen veszített. Kick-lightban azonban javított, és jóval kiegyensúlyozottabb teljesítménnyel jutott be az elődöntőbe, ahol a későbbi szlovén győztes Spasenic Petar búcsúztatta. Így Ádám bronzéremmel zárt.

Szmolek Emanuel light-contact -79 kg-ban első éves juniorként a nyolc között kemény küzdelemben egy török versenyző legyűrésével jutott be a négy közé, ahol viszont egy legyőzhetőnek tűnő olasz versenyzővel szemben alulmaradt, és szerzett bronzérmet. Kick-lightban egy spanyol rivális búcsúztatása után jutott be a fináléba, ahol a horvát Orlovic Boris ellen végig szoros küzdelmet vívott, végül alulmaradt, így ebben a kategóriában világbajnoki ezüstérmes lett.

- Klubszinten az öt begyűjtött éremmel természetesen elégedett vagyok - értékelt Dancsó Zoltán a Controll SE edzője, egyben a Magyar Kick-box Szövetség light-contact és kick-light szakágának vezetője. - A felkészülés kondicionális és technikai része jól sikerült, de a mentális felkészítésre a jövőben még több hangsúlyt kell fordítanunk, ugyanis többször minimális különbségekkel kaptunk ki döntő helyzetekben. Az országos szinten elért világbajnoki helyezések, eredmények bizonyítják, hogy több klubban is jó az utánpótlás-nevelés, ez mindenképpen pozitív a jövőt tekintve. Néhány dologban azonban változtatnunk kell, annak érdekében, hogy ebben a szakágban ismételten a legeredményesebb nemzetek közé tartozzunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!