Sport

2012.03.29. 21:59

Európa Liga - Az Athletic Bilbao idegenben szerzett előnyt

A negyeddöntő első mérkőzéseivel folytatódott csütörtökön a labdarúgó Európa Liga, melynek trófeájáért - a két manchesteri sztárcsapat kiesésével - teljesen nyílt a versenyfutás.

MTI/AP

A spanyol Athletic Bilbao hátrányról fordítva 4-2-re nyert a német Schalke 04 otthonában, így idegenben szerzett előnyt a labdarúgó Európa Liga negyeddöntőjének szerdai, első összecsapásán.

A másik három hazai csapat, a holland AZ Alkmaar, a spanyol Atlético Madrid és a portugál Sporting Lisboa egyaránt 2-1-re győzte le riválisát.

A visszavágókat egy hét múlva rendezik.

 

 

AZ Alkmaar (holland)-Valencia (spanyol) 2-1 (1-0)

-------------------------------------------------

gól: Holman (45+1.), Martens (79.), illetve Topal (51.)

FC Schalke 04 (német)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-4 (1-1)

---------------------------------------------------------

gól: Raúl (22., 60.), illetve Llorente (20., 73.), De Marcos (81.), Muniain (92.)

Sporting Lisboa (portugál)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 2-1 (0-0)

-------------------------------------------------------------

gól: Izmajlov (51.), Insua (64.), illetve Xavier (90., 11-esből)

Atlético Madrid (spanyol)-Hannover 96 (német) 2-1 (1-1)

-------------------------------------------------------

gól: Falcao (9.), Salvio (89.), illetve Diouf (38.)

 

OLDALTÖRÉS: Európa Liga: fókuszban a két spanyol-német párharc

 

 

 

Az elődöntőért kiírt párharcok közül talán a két német-spanyol csata emelkedik ki: a Bundesligában harmadik helyen álló Schalke 04 a Manchester Unitedet kiejtő Athletic Bilbaót fogadja, míg a 2010-es győztes Atlético Madridhoz a Hannover látogat.

Gelsenkirchenben a hazaiak abban bíznak, hogy hetek óta tartó jó formájuk a Bilbao ellen is kitart, azt ugyanakkor elismerik a német együttes játékosai, hogy a spanyolok nagyon nehéz ellenfélnek ígérkeznek, különösen, ha az angol listavezető elleni játékukat produkálják majd csütörtökön.

"Kiváló a csapategység az Athleticnél, s ha a támadógépezet beindul, nagyon nehéz megállítani a csapatot" - méltatta a riválist Sergio Escudero, a Schalke spanyol légiósa.

A Bilbao az EL-ben elért sikerei ellenére nem várhatja jó hangulatban a németországi meccset, mivel a bajnokságban a legutóbbi négy meccsén mindössze egy pontot szerzett, s az ötödikről a 11. helyre csúszott vissza.

A másik német-spanyol párharcban a fővárosi spanyol csapat számít valamivel esélyesebbnek, még akkor is, ha a saját pontvadászatában mindkét gárda a nyolcadik helyen áll. Mindenképpen az Atlético mellett szól, hogy lényegesen tapasztaltabb az európai kupaporondon, mint riválisa, mely története során korábban csupán egyszer szerepelt nemzetközi sorozatban.

A harmadik spanyol csapat, a Valencia a holland AZ Alkmaar stadionjában lép pályára, míg a portugál Sporting az ukrán Metaliszt Harkivot fogadja a csütörtöki játéknapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!