Sport

2013.07.18. 17:08

EYOF: Halász Bence diszkoszvetésben is nyert

Utrecht, Rieti - Csütörtökön újabb nagy Dobó SE-s siker született: az Európai Ifjúsági Olimpiai fesztiválon (EYOF). Halász Bence a kalapácsvetés után a diszkoszvetésben is aranyérmet szerzett.

Horváth Erika

A kilenc sportágban, Hollandiában zajló EYOF-on nagyszerűen szerepelnek a 15–17 éves magyar sportolók. Már hét aranyérmet gyűjtöttek. A kalapácsvető Bácskay Zsófia, a 2000 méteres akadályfutó, Tóth Lili Anna, a 48 kg-os judós, Pupp Réka és két úszó, Szilvási Gréta (200 m vegyes) és Matyasovszky Dalma (100 m hát) után Halász Bence, a Dobó SE ifjú titánja szerezte meg szerdán a hatodikat, miután kalapácsvetésben 74,63 méterrel utasította maga mögé a mezőnyt. Németh Zsolt és Németh László tanítványa – aki csak három hét múlva tölti be a 16. évét – sokoldalú dobóatléta, s már hétfőn kivívta a diszkoszvetés döntőjében való szerepelés jogát is.

Bence – akárcsak a kalapácsvetésben – diszkoszban is a legjobb egyéni csúccsal rendelkezett a mezőnyből. Míg egy nappal korábban a negyedik sorozatig rághatták a körmüket az érte szorítók, csütörtökön már első kísérletére „lerendezte" a versenyt. Nem egészen egy méterrel maradt el 62,11 méteres egyéni csúcsától, ezúttal 61,13-ra repült a kezéből a 1,5 kilós diszkosz. Ezzel egy olyan határt lépett át, amit a többiek meg sem tudtak közelíteni. Igaz, Bence sem javított – a folytatásban 57,97, 59,55 és 60,23 métert ért el, utolsó két kísérlete érvénytelen lett. De nemcsak az első dobásával, hanem a harmadikkal és a negyedikkel is nyert volna. Mondjuk ki még egyszer az óriási eredményt: Halász Bence immár kétszeres EYOF-bajnok.

Diszkoszvetés: 1. Halász bence (Dobó SE) 61,13, 2. Konrad Bukowiecki (lengyel) 58,35, 3. Andrei Rares Toader (román) 56,49.

A 16 éves Halász Bence kalapács- és diszkoszvetésben is nyerni tudott a hollandiai EYOF-on. Fotó: MTI/Kovács

Csütörtökön megkezdődött az olaszországi Rietiben, és rögvest be is mutatkozott a vasiak fiú szekciója. A két kalapácsvető számára sajnos nincs folytatás, a 25 versenyzőt tömörítő két selejtezőből nem jutottak a legjobb 12 közé. Horváth Bálint (Dobó SE) 65,54-dal kezdett, majd 67,62-ra javított, végül 66,54 következett. A 67,62 nem volt elég a 12-es fináléhoz, 68 centivel többre lett volna ehhez szükség. Az első világversenyén induló Mester Lászlónak (Haladás VSE) nem sikerült a debütálás, csaknem nyolc méterrel elmaradt legjobbjától, miután az első két érvénytelen kísérlete után csak 61,17 méterig jutott.

A fiú 400 méteres síkfutás mezőnyét 32-en alkották, négy délelőtti előfutamból az első három helyezettek és még négy legjobb időt elérő versenyző juthatott tovább a délutáni középdöntőbe. A 46,95 másodperces egyéni csúcsa alapján a rajtlistán nyolcadik Móricz Bálint (Haladás VSE) a harmadik, a leggyorsabb futamban negyedikként ért célba, és a 47,41 elegendőnek bizonyult a középdöntőhöz. Ott viszont Lengyák György tanítványa nem tudta megismételni délelőtti teljesítményét – ráadásul annál jobbra lett volna szükség –, 48,69-dal futamában a nyolcadik helyen zárt, így nem lesz ott a pénteki nyolcas döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!