Sport

2012.10.12. 17:39

Fazekas Róbert nem szándékosan doppingolt

Budapest - Bizonyosságot nyert, hogy a Haladás VSE diszkoszvetője, Fazekas Róbert nem szándékosan doppingolt – ezért a másodfokú doppingbizottság nyolcról hat évre csökkentette a büntetését.

MTI

Mint ismert, a diszkoszvető a 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban vb-ezüstérmes, 2010-ben Eb-bronzérmes Fazekas Róbertet egy héttel a londoni olimpia előtt kizárták a magyar csapatból, mert a játékok előtt egy hónappal egy versenyen kívül adott mintájában az anabolitikus szteroidok közé tartozó sztanozololra akadtak. Doppingbizottság határozott a büntetéséről: első fokú határozatában bizonyítottnak látta Fazekas bűnösségét – és visszaesőként (a 2004-es athéni olimpián történtek miatt) – nyolc évre tiltotta el. Miután a 37 esztendős szombathelyi sportoló fellebbezett, pénteken összeült a dopping fellebbviteli bizottság, amelyben a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Atlétikai Szövetség és a nemzeti doppingellenes szervezet (HUNADO) egyegy jogásza kapott helyet. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője elmondta: bizonyítást nyert, hogy Fazekas olyan táplálékkiegészítőt fogyasztott, amely sztanozololt tartalmazott. Ám a másodfokú doppingbizottság a zéró toleranciára hivatkozva nem ment(h)ette fel az atlétát, de büntetését hat évre mérsékelte.

Pál T. Gábor, Fazekas sajtószóvivője elmondta, hogy a sportoló az általa fogyasztott, legálisan a kiskereskedelemben megvásárolható táplálékkiegészítők közül egyet a Magyar Antidopping Csoport hivatalos előírásai szerint az ausztriai seibersdorfi laborban bevizsgáltatott. A laboratóriumban a felbontott, Fazekas által a versenyszezonban használt, valamint ugyanezen termék véletlenszerűen vásárolt eredeti, bontatlan csomagolásában is sztanozololt mutatott ki. Günter Meiner, a labor vezetője arról tájékoztatja a MACS-ot, hogy a felbontott és teljesen zárt táplálékkiegészítőben is 300ng/g sztanozololt találtak.

– Két tényállás van. Fazekas Róbert nem doppingolt, azaz tiltott szert teljesítményfokozásra nem használt, ugyanakkor szervezetében ott voltak a sztanozolol nyomai. Robi számára július végén nagyjából világossá vált, hogy sportolói pályafutása véget ért, de mindvégig fontos volt neki, hogy a nevét tisztázzák – mondta Czeglédy Csaba, Fazekas Róbert jogi képviselője. Fazekas Róbert még néhány nap türelmet kért, s ígérete szerint ő maga is beszél majd a történtekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!