Sport

2016.06.30. 17:35

Fazekas versenyezhet

Szombathely - Véget ért a diszkoszvető Fazekas Róbert négy éve tartó kálváriája, amibe egy szennyezett táplálékkiegészítő miatt került. Egy utolsó utáni döntés értelmében a 41 esztendős dobóatléta ismét versenyezhet.

Horváth Erika

Négy éve robbant a bomba: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fazekas Róbertet nem nevezte be a 2012-es londoni olimpiára, mert a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során nagyon-nagyon kicsi, egy nanogrammnyi mennyiségben, de az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A doppingbizottság a zéró toleranciára hivatkozva visszaesőként nyolc évre tiltotta el (mert a 2004-es athéni olimpián az elégtelen mennyiségű mintaadása doppingvétségnek minősült, és emiatt volt már egy kétéves kényszerpihenője.) A Haladás VSE vb-ezüstérmese, Európa-bajnoka fellebbezett. Másodfokon megállapították, hogy nem szándékosan doppingolt, a büntetését hat évre mérsékelték. A szombathelyi atléta utána a polgári bíróságon kereste tovább az igazát.

- A bécsi doppinglaborban vizsgáltattuk meg azt a táplálékkiegészítőt, amit használtam, és aminek a nevét minden egyes doppingvizsgálat alkalmával fel is tüntettem. Megvizsgálták a felbontott és bontatlan csomagot is, sőt olyat is, amit ők vásároltak. Valamennyiben megegyezett a sztanozolol-tartalom, és a szervezetemben is éppen annyit találtak, ami ebből származhatott - mondta a diszkoszvető.

Fazekas Róbert a Haladás VSE vb-ezüstérmese, Európa-bajnoka érez még magában erőt Fotó: Unger Tamás

Tárgyalások sora után a Fővárosi Törvényszék hozott jogerős ítéletet: bizonyítottnak látták, hogy Fazekas Róbert önhibáján kívül került ilyen helyzetbe. Az eltiltását három évre felezték, így 2015-re - elvileg - le is töltötte a büntetését. De a versenyengedélyét nem kapta vissza, mert tavaly ősszel a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához. Amely - ez év május 11-én - hatályon kívül helyezte a Fővárosi Törvényszék ítéletét, és elutasította Fazekas azon keresetét, amelyet a hatéves eltiltásáról szóló határozat ellen nyújtott be. Ezzel eldőlt, a diszkoszvető biztosan nem lehet ott a riói olimpián.

- A Kúria szerint a szervezetemben volt a tiltott szer, és ez a zéró tolerancia értelmében doppingvétség. Még akkor is, ha nem szándékosan történt, hanem gondatlanságból. A bíró szerint viselni kell a kockázatot a táplálékkiegészítők használatával. Sőt, akkor is, ha mondjuk egy gyorsétkezde hamburgerjéből kerül a szervezetbe a tiltott szer - idézte fel a döntést Fazekas.

Bár az ország legfelsőbb bírói testületeként a Kúriáé az utolsó szó, s határozata ellen már nincs helye fellebbezésnek, ez esetben akadt még egy lehetőség. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2015. január 1-jétől hatályos kódexe szerint ugyanis enyhíthető a büntetés, ha a sportoló bizonyítani tudja, hogy a tiltott szer önhibáján kívül került a szervezetébe. Erre alapozva Fazekas Róbert ismét kérvényezte az eltiltás mértékének - hatról négy évre - csökkentését.

- Megkaptam a hivatalos értesítést, a Nemzeti Doppingellenes Szervezet (HUNADO) Doppingbizottsága helyben hagyta a kérésem, július 6-ától újra versenyezhetek - közölte a jó hírt a másfél hónap múlva 41. évét betöltő Fazekas Róbert. - Persze ez nem jelenti azt, hogy bármi esélyem is volna már a riói olimpiára kvalifikációt szerezni. Eleinte nagyon bíztam abban, hogy időben visszakapom a versenyengedélyem, keményen edzettem, a téli eredményeim alapján jó esélyem lehetett volna a kvótára. De márciusnál nem bírtam tovább, akkor feladtam, nem akartam tovább görcsölni. Fizikailag most sincs problémám, edzek, futok, erősítek, de nem dobok.

És vajon mit kezd most Fazekas Róbert a versenyzési lehetőséggel?

- Szeretnék úgy elköszönni a versenysporttól, hogy minden rendben van körülöttem. A klubom, a Haladás eddig is végig mellettem állt, az ő segítségükre továbbra is szükségem lesz, hogy fel tudjak készülni a jövő évi világbajnokságra. Ehhez érzek még erőt magamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!