Sport

2006.07.17. 12:04

Fazekas visszavonul (2004.11.24)

<p align="justify"><strong>Budapest (VN) - Tegnap bejelentette visszavonulását az athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott Fazekas Róbert. A diszkoszvető azért döntött így, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége ne tilthassa el.</strong></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Pál T. Gábor, Fazekas és az athéni első helyétől szintén megfosztott kalapácsvető Annus Adrián személyi titkára erről tegnap közleményben értesítette lapunkat.

"Fazekas Róbert a mai napon (kedden, a szerk.) küldte el visszavonulását bejelentő formanyomtatványát a szövetséghez. Az olimpiai bajnok diszkoszvető egy percig sem szeretné be-csapni a közvéleményt. Döntését azért hozta, hogy a MASZ holnap (szerdán, a szerk.) ne hozzon ellene elmarasztaló ítéletet, mely jelentősen csökkenthetné esélyét a lausanne-i Sportdöntőbíróság előtt" - áll a közleményben, amely leszögezi: a Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete után Fazekas visszatér a dobókörbe, a lausanne-i határozatot pedig tudomásul veszi. 

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre eltiltotta Annust és Fazekast, akik fellebbeztek. Az elnökség mint fellebbviteli testület november 10-én e hó 24-ére halasztotta a döntést, s felszólította a nemzetközi szövetségnek (IAAF) visszavonulását bejelentő Annust, nyilatkozzon a jövőjét illetően. Ezzel kapcsolatban Pál T. Gábor közleményében így fogalmaz: "Szerdán minden bizonnyal meghozta volna végleges döntését a Magyar Atlétikai Szövetség Annus Adrián és Fazekas Róbert ügyében. Kiderült azonban, Annus Adrián esetében egyáltalán nem indíthatott volna fegyelmit a MASZ. Annus Adrián ugyanis jóval a fegyelmi eljárás megkezdése előtt eljuttatta a visszavonulását bejelentő formanyomtatványt az IAAF-hoz. Erről a MASZ nem kapott értesítést, ezért kezdték el a fegyelmit az olimpiai bajnok kalapácsvető ellen. Annus többször elmondta, áll a fegyelmi elébe, nem szeretne kibújni egy korrekt, igazságot kereső eljárás elől. Nos mára kiderült, Annus ellen ennek ellenére nem lehetett volna elkezdeni a fegyelmi eljárást, arról nem is beszélve, hogy a körülmények lehetővé sem tették, hogy a MASZ korrekt, minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytasson. A MASZ elnökségében olyan ember és holdudvara foglal helyet, aki a mai napig nem tisztázta a közvélemény azon gyanúját, mely szerint köze volt az atléták ellen írt, minden igazságot nélkülöző feljelentő levélhez. Energiáink nagy részét a hazai sportvezetőkkel való hadakozás töltötte ki, nem szeretnénk, ha elsikkadna és nem maradna energiánk a NOB elleni perre. Mostani döntésünk hátterét a lausanne-i ítélet után részletesen ismertetni fogjuk."

Pál T. Gábor elmondta még, írásban jelzik a MASZ-nak, hogy Annus is bejelentette visszavonulását. Rábold Gusztáv MASZ-elnök még nem kapta meg a két sportoló visszavonulásáról szóló értesítést.
- Amennyiben megkapjuk a levelet, a 2004. márciusi kormányrendelet alapján meg kell szüntetnünk a fegyelmi eljárást, ugyanis, az említett rendelet értelmében, visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás - nyilatkozott Rábold, majd hozzátette -, ha a két atléta megváltoztatja elhatározását, a MASZ lefolytatja velük szemben az eljárást.

Fazekas Róbert lapunknak megerősítette, hogy a lausanne-i per miatt döntött az átmeneti visszavonulás mellett.
- Nem lenne jó, ha úgy mennénk a Sportdöntőbíróságra, hogy előtte itthon eltiltanak bennünket. Most mindent a lau- sanne-i pernek kell alárendelni. Bármi is lesz ott a döntés, utána vissza akarok térni, és akkor a MASZ lefolytathatja a fegyelmit. Egyébként kedden engem is értesített a CAS: január 12- 13-án tárgyalják az ügyemet. Addig is, remélem egy kis csönd lesz körülöttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!