Sport

2010.06.12. 12:28

Foci vb 2010: Németország-Ausztrália, Szerbia-Ghána, Algéria-Szlovénia vasárnap

Vasárnap a D csoportban is megkezdődnek a küzdelmek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, a fiatal német csapat az ausztrálokkal száll szembe, míg a Szerbia-Ghána találkozón mindkét kispadon szerb szakvezető ül majd.

MTI

Vasárnap a D csoportban is megkezdődnek a küzdelmek a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, a fiatal német csapat az ausztrálokkal száll szembe, míg a Szerbia-Ghána találkozón mindkét kispadon szerb szakvezető ül majd.

A sérülés miatt kidőlt kapitányukat, Michael Ballackot nélkülöző németek minden idők második legfiatalabb együttesével javítanák tovább impozáns vb-mérlegüket (három arany, négy ezüst, három bronz) Durbanben. A keretben hatan kaptak helyet a tavaly Európa-bajnok U21-es gárdából, és ahogy a kapitánnyá előlépett Philipp Lahm fogalmazott:

"Győzelemmel akarunk kezdeni, amely jót tesz az önbizalmunknak. Fiatalok és éhesek vagyunk."

Joachim Löw szövetségi kapitány ugyanakkor óva intett az elbizakodottságtól, hangsúlyozva, hogy az ellenfél remek fizikai adottságokkal rendelkező játékosokból áll, és rendkívül szervezett csapatot alkot.

A még csak harmadik vb-fellépésüknél tartó ausztrálok holland mestere, Pim Verbeek négy futballistát hagyott meg a 2006-os seregszemlén szerepelt alakulatból: a kapus Mark Schwarzert, a török Galatasarayt erősítő Harry Kewellt és Lucas Neillt, továbbá Tim Cahillt, aki eddigi 40 válogatott találkozóján 20-szor volt eredményes.

"Nézzünk szembe a tényekkel, a vb talán legkeményebb csapatával szállunk szembe" - összegzett az Everton gólzsákja.

Pretoriában a szerbek és a ghánaiak feszülnek egymásnak, érdekes módon utóbbiaknál az elmúlt nyolc évben már a harmadik szerb kapitány dirigál Milovan Rajevac személyében. A Chelsea sérült sztárját, Michael Essient nélkülöző Fekete Csillagok idén döntőt vívtak az Afrika Kupán - melyet korábban négyszer megnyertek -, ám mindössze második vb-jükre készülnek, 2006-ban a braziloktól kaptak ki a második körben.

A Radomir Antic vezette szerbek először szerepelnek önálló alakulatként, és szívesen feledtetnék a legutóbbi kudarcot: Németországban - még Szerbia-Montenegróként - mindhárom csoportmeccsüket elbukták, ráadásul Argentínától 6-0-ra kaptak ki. A négy évvel ezelőtti társaságból hárman maradtak hírmondónak, köztük Dejan Stankovic, aki éppen a ghánai Sulley Muntari klubtársaként nyert májusban Bajnokok Ligáját az Internazionaléval.

"Sulley azt mondta, hogy a négy közé akarnak jutni a vb-n, de mi szeretnénk letörni a lelkesedésüket - közölte Stankovic. - A saját esélyeinket azért ennél reálisabban látjuk..."

Várható kezdőcsapatok:

Németország: Manuel Neuer - Arne Friedrich, Per Mertesacker, Philipp Lahm, Holger Badstuber - Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Mesut Özil - Thomas Müller, Lukas Podolski, Miroslav Klose

Ausztrália: Mark Schwarzer - Lucas Neill, Craig Moore, Scott Chipperfield, Luke Wilkshire - Mark Bresciano, Jason Culina, Vince Grella, Brett Emerton, Tim Cahill - Josh Kennedy

Szerbia: Vladimir Stojkovic - Branislav Ivanovic, Nemanja Vidic, Aleksandar Lukovic, Ivan Obradovic - Milos Krasic, Dejan Stankovic, Nenad Milijas, Milan Jovanovic - Nikola Zigic, Marko Pantelic
Ghána: Richard Kingson - John Pantsil, John Mensah, Isaac Vorsah, Lee Addy - Anthony Annan, Kwadwo Asamoah, Stephen Appiah, Kevin-Prince Boateng - Asamoah Gyan, Prince Tagoe

OLDALTÖRÉS: Első sikerükre hajtanak a szlovénok, algériai kapitánycsere

Első sikerükre hajtanak a szlovénok, algériai kapitánycsere

Első sikerükre hajtanak a szlovénok, algériai kapitánycsere

Első sikerükre hajtanak a szlovénok, algériai kapitánycsere

Fennállásának első vb-győzelmére hajt a szlovén labdarúgó-válogatott vasárnap a dél-afrikai világbajnokságon, amikor az új csapatkapitánnyal felálló Algéria ellen vívja első csoportmérkőzését.

Az európai pótselejtezőben az oroszokat felülmúló adriai együttes eddig csak egyszer, 2002-ben vett részt vb-n, s akkor mindhárom találkozóját elveszítette (Spanyolország, Dél-Afrika és Paraguay ellen). Matjaz Kek tanítványai nemrég Katart 4-1-re, Új-Zélandot pedig 3-1-re verték a felkészülés során, de a csatár Nejc Pecnik nemcsak a jó forma miatt vár győzelmet az észak-afrikaiak ellen:

"A későbbiekben kemény meccseink lesznek Anglia és az Egyesült Államok ellen, úgyhogy most be kell gyűjtenünk a három pontot, ha életben akarjuk tartani a továbbjutási reményeinket."

A sivatagi rókáknak becézett algériaiak már a harmadik vb-fellépésükre hangolnak: 1982-ben legyőzték ugyan az NSZK-t és Chilét, ám akkor és 1986-ban sem termett több babér a számukra. A kontinentális pótselejtezőben Egyiptomot búcsúztató gárdából meglepő módon kimarad vasárnap a kapitány Jazid Manszuri, aki helyett Antar Jahia viseli majd a karszalagot.

"Meg kell értenie, hogy versenyhelyzet van, és a mostani formája alapján sajnos ő vesztett" - magyarázta Rabah Szadane szakvezető.

Szlovénia és Algéria válogatottja még sosem találkozott egymással, de a polokwanei összecsapás nemcsak emiatt lesz különleges. A világbajnokságok történetében ugyanis először kerül sor mérkőzésre olyan talajon, amelyet részben műfű alkot. A természetes fűszálak közé és alá szőtt mesterséges anyag borítja egyébként a nelspruiti Mbombela Stadion játékterét is, ahol szerdán rendezik az első meccset.

Várható kezdőcsapatok:

Algéria: Favzi Sausi - Madzsid Bugerra, Rafik Halisz, Antar Jahia, Nadir Belad - Karim Matmur, Haszen Jebda, Medi Lacen, Karim Ziani - Abdelkader Hezal, Rafik Dzsebur

Szlovénia: Samir Handanovic - Miso Brecko, Marko Suler, Bostjan Cesar, Bojan Jokic - Valter Birsa, Robert Koren, Aleksander Radosavljevic, Andraz Kirm - Zlatko Dedic, Milivoje Novakovic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!