Sport

2010.12.16. 13:00

Forradalmi brit tanulmány: egy tizenegyesre kettővel válaszolna az ellenfél

Egy brit intézet tanulmánya szerint nem igazságos a labdarúgó-mérkőzéseket lezáró tizenegyespárbaj jelenlegi lebonyolítási rendszere, ezért a szerzők annak megváltoztatását javasolják.

MTI

A politikai és közgazdasági tudományok londoni iskolájának (LSE) gondozásában elkészült anyag összeállítói arra a megállapításra jutottak, hogy a büntetőrúgásoknál pszichológiai előnyhöz jut az a csapat, amely először kezdheti meg sorozatát. A kutatók az 1970 és 2000 közötti időszakból 2820 kísérletet elemeztek, és azt találták, hogy 60 százalékban az első tizenegyest elvégző csapat győzött.

"A legtöbb televíziós csatorna a pénzfeldobás idején reklámot ad, pedig a mi megítélésünk szerint ez lehet a kulcsmomentuma a tizenegyespárbajnak - fogalmaz Ignacio Palacios-Huerta, az American Economic Review-ban megjelentetett tanulmány egyik szerzője. - A pszichológiai teher a "hátrányban levés" érzéséből fakad a másodszor kísérletező csapat számára, amelynek a teljesítményét ez látványosan befolyásolja."

Palacios-Huerta és társszerzője, Jose Apesteguia, a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem professzora húsz mérkőzés pénzfeldobásos jelenetét is kielemezte, s kiderült, hogy 19 alkalommal az első rúgást választotta a sorsolás győztese. Emellett 240 profi és amatőr játékost és edzőt is megkérdeztek a tizenegyesekről, s ők szinte mindannyian úgy vélték, hogy érdemes kezdeni, s ezzel nyomás alá helyezni az ellenfelet.

Mindezeket figyelembe véve Palacios-Huerta, az LSE professzora azt javasolja a futball nemzetközi vezetőinek, hogy felejtsék el a jelenlegi lebonyolítási szisztémát, és helyette a teniszben általános rövidítéshez hasonlóan rendszert vezessenek be, ahol az első adogatást követően az ellenfél mindig kétszer következhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!