Sport

2010.12.08. 13:51

Futball: Platini és Orbán azonos hullámhosszon, Csányi 500 új pályáról beszélt

Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint sokat segíthet a futball globális problémáinak megoldásában, így például a fogadási csalások elleni harcban vagy az utánpótláskorú játékosok védelmében Orbán Viktor, mivel január 1-től Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke.

MTI

A francia sportdiplomata a budapesti látogatása után tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar kormányfővel azonos hullámhosszon volt ezekben a kérdésekben.
   
A több mint egyórás találkozójukon jelen volt Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke is, aki arról számolt be, hogy a miniszterelnök újra megígérte egy új, nemzeti stadion felépítését belátható időn belül a Puskás Ferenc Stadion helyén. Az MLSZ-elnök újságírói kérdés kapcsán jelezte: előbb készüljön el az új létesítmény Budapesten és Debrecenben is, és utána el lehet gondolkodni azon, hogy Magyarország kandidáljon-e nagyszabású eseményre.
   
Az MLSZ honlapja szerint "a szívélyes hangulatú találkozón a felek megállapították, hogy a gazdasági válság ellenére a labdarúgás továbbra is prosperáló, fejlődő üzletág, népszerűsége világszerte folyamatosan nő".
   
Csányi Sándor arról beszélt, hogy ismertette az MLSZ irányvonalát Platinivel, kiváltképpen a tervezett utánpótlás-programokat és az infrastruktúrafejlesztést, melyekre az UEFA-elnök ígérete alapján vélhetően új források állnak majd a tagszövetségek rendelkezésére a jövő tavaszi, párizsi kongresszust követően. Ez azért is fontos szerinte, mert 500 új pályát szeretne létesíteni az MLSZ az OLLÉ-program folytatásaként.
   
Csányi az eddigi elnöki munkájával kapcsolatban azt mondta, 21 helyes előrelépésre nem számított a FIFA-világranglistán, de jó döntésnek tartja, hogy Erwin Koemant Egervári Sándor váltotta a szövetségi kapitányi poszton, és jó úton vannak a strukturális átalakítások tekintetében is.
   
"Nem lepett meg a FIFA döntése a 2018-as és 2022-es vb-helyszínekről" - jelentette ki Platini. "Mindkét pályázat igen egyszerűen érvelt, az elmúlt 18 vb egyike sem volt még Kelet-Európában, illetve az arabvilágban. Azt is látni kell, hogy az UEFA a lengyel-ukrán, míg a FIFA a dél-afrikai rendezéssel bebizonyította, hogy elmerik vinni olyan helyre is az eseményt, ahol korábban nem volt elképzelhető."
   
A korrupciós botránnyal kapcsolatban megjegyezte, hiba lenne általánosítani, nem szabad azt gondolni, hogy a FIFA-ban csak megvesztegethető emberek vannak. Ezt ugyanúgy társadalmi problémának tartja, mint a stadionokban megjelenő erőszakot, vagy a rasszizmust. Amit viszont kizárólag a futball saját problémájának tart, az a fogadási csalások kérdésköre. Ezzel kapcsolatban elárulta, az UEFA-nak 9 millió eurójába került a figyelőrendszer kiépítése, melynek köszönhetően sejti, hogy mi történik egyes találkozók kapcsán, de nincs konkrét bizonyíték, így tehetetlenek az ügyben. Éppen ezért szoros és összehangolt együttműködést szorgalmaz a tagországok rendőrségeivel.
   
A sajtótájékoztatón szóba kerültek a bírói tévedések, s az ezzel kapcsolatos esetleges technikai újítások, név szerint említve Maruzsi László találmányát. Platini kijelentette, ő semmilyen formában nem támogatja a technika bevezetését, mert szerinte a futballnak humánusnak kell maradnia. Sokkal inkább azt látja követendőnek, amit az UEFA már a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is alkalmaz, azaz öt bíró figyelje a pályán történő eseményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!