Sport

2014.12.10. 19:40

Gerelyhonosítás - A negyedik dobószám is a palettán

Szombathely - A negyedik atlétikai dobószám, a gerelyhajítás szombathelyi meghonosításába kezdett a korábbi versenyző, Horváthné Baumgartner Eszter.

Horváth Erika

Az atlétika négy dobószáma közül hárommal évtizedek óta foglalkoznak a Németh Pál Dobóakadémián. A gerelyhajítás volt mindeddig a kakukktojás Szombathelyen. A Magyar Atlétikai Szövetség utánpótlás-szakreferense, egyben a Haladás VSE edzője, Lengyák György vetette fel a klub ügyvezetőjének, Pődör Zoltánnak, hogy honosítsák meg ezt a számot is, amely egyik fejlesztendő eleme a Nemzeti Atlétikai Programnak. (A tavaszi nyugati csapatbajnokságon 34 méterrel harmadikak tudtak lenni a vasiak.) Bár a szakembert még kereste hozzá, pályázati pénzből már májusban tíz tanulógerelyt vásárolt.

Szerencsésebben nem is alakulhattak volna a dolgok; kiderült, hogy a korábban gerelyhajító (és kosárlabdázó), Testnevelési Egyetemet végzett Baumgartner Eszter – aki a fővárosban Kulcsár Gergely, majd Radák Zsolt tanítványaként 53,68 méterig jutott, aztán a versenyzéstől való visszavonulása után edzősködött (nála kezdett az U23-as Eb-n finalista Ormay Anikó is) – újra Szombathelyen él. Férjével, a korábban kalapácsvető Horváth Norberttel és három gyermekükkel.

– Norbival még középiskolásként a dobópályán ismerkedtünk meg. Az évek során nagy családunk lett. Az ő munkája miatt többször költöztünk. Aztán úgy döntöttünk, hogy mire kezdődik az iskola, megállapodunk. Visszatértünk Szombathelyre, ennek második éve. Zsombor nyolc, Csanád hat és fél, Bianka hároméves. Most ősszel kezdtem újra dolgozni. És megkerestem Halmosi Zoltánné Rozi nénit, hogy tud-e valamilyen lehetőséget, mert szívesen edzősködnék is. Akkor derült ki, hogy éppen szükség van egy gerelyes edzőre. Ennek nagyon örültem. Ugyan vannak ügyes atléták az országban, de nagyon kevés a versenyző; szükség van az utánpótlásra.

Eszter elkezdte járni az iskolákat, és alig egy hónap alatt tíztagúra duzzadt a kis csoportja, amelynek egyik szorgos tagja nagyfia, Zsombor is. A körülmények még nem ideálisak, mert az edző főmunkahelyén, a Bercsényi iskolában napközizik, és csak délután négy óra után kezdődhetnek az edzések – sötétben. De a gyerekek szívesen jönnek a pályára szombat délelőtt is, és a Haladás futófolyosójára is behúzódhatnak.

– Egyelőre a gerelyhajítás megszerettetése a célom sokféle mozgásformával. A gyerekek élvezik. Jövőre már országos bajnokságon is szeretném indítani őket – zárta szavait Horváthné Baumgartner Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!