Sport

2015.07.13. 14:33

Gyurátz Réka és Halász Bence éremért utazik a svédországi junior Európa-bajnokságra, az ifikre vb-vár Kolumbiában

Szombathely - A hét második felében két atlétikai világversenyt is rendeznek Kolumbiában az ifjúsági vb-t, Svédországban pedig a junior Európa-bajnokságot. Mindkettőn három-három vasi induló lesz.

Horváth Erika

Az ifjúsági, U18-as atléták élmezőnye szerdától vasárnapig Kolumbia harmadik legnagyobb városában, Caliban világbajnokság keretében találkozik. Magyarországot 15 versenyző képviseli, közülük hárman a Dobó SE kalapácsvetői – mindhárman első világversenyükre készülnek. Elutazhatott a küldöttséggel a fiatalok egyik edzője, Németh László is. A csapat szakmai vezetője szintén vasi illetőségű, a MASZ utánpótlás szakreferense, Lengyák György.

A két fiú nyolcas döntőre is esélyes – tudtuk meg Németh Lászlótól. – Szentivánszky Péter 78,02 méteres egyéni csúcsával (az ifik 5 kilós kalapáccsal dobnak) ötödik a korosztályos világranglistán, Rába Dániel pedig a 76,55 méterével a hetedik. Az edzők remélik, hogy mindketten igazolják pozíciójukat. A lányoknál Németh Eszter 61,00 méteres egyéni csúcsával (3 kg-os kalapács) verekedte be magát a válogatottba. A klubtársaihoz hasonlóan 17 esztendős versenyző legjobbja alapján a 18. a rangsorban – a szoros mezőnyben a 12 közé jutás nagyszerű eredmény lenne tőle.

A junior Eb-trió (balról): Molnár Zita, Halász Bence, Gyurátz Réka.

A svédországi Eskiltunában csütörtöktől vasárnapig lesz a junior, U20-as atléták Európa-bajnoksága. A 26 fős magyar csapatban három szombathelyi sportoló kapott helyet. A Dobó SE két versenyzője, Gyurátz Réka és Halász Bence a világ élmezőnyébe tartozik, edzőik joggal várnak tőlük dobogós helyezéseket.

A 19 éves Gyurátz Rékának ez már a hatodik világversenye lesz – és idén nem az egyetlen, hiszen 70,39 méteres junior kalapácsvető országos csúcsával a felnőtt vb-n is részt vehet majd. Volt már ifi világbajnok, a junior korosztályban pedig vb- és Eb-ezüstérmes is. Nemcsak az idei korosztályos Európa-, de a világranglistát is ő vezeti.

Az ifi vb-résztvevők: Szentivánszky Péter, Rába Dániel, Németh Eszter. Fotó: Szendi Péter

A 18. születésnapját nem egészen egy hónap múlva ünneplő Halász Bence negyedik korosztályos világversenyére utazik. Két éve az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) kalapács- és diszkoszvetésben is aranyat nyert, tavaly az ifjúsági olimpián ezüstérmet szerzett. Bence – csupán 10 centivel lemaradva – 79,86 méteres egyéni csúcsával (6 kg-os a szer) második a kalapácsvetők idei európai ranglistáján. A sokoldalú fiatalember diszkoszvetésben is kvalifikálta magát az Eb-re, idén 55,45 méter a legjobbja (1,75 kg).

– Mindketten jó formában várják a versenyt, remélem be tudják váltani az ígéreteket és dobogóra állhatnak – mondta Németh Zsolt mesteredző, aki a svédországi versenyre elkíséri a két tanítványt. – Rékának egy nagy riválisa van, egy francia lány, az ellenfeleinél egy évvel fiatalabb Bencének három, egy német, egy brit és egy izlandi fiú. Mivel a diszkoszvetés a fő szám, a kalapács után rendezik, abban is szerencsét próbál Bence. Elégedettek lennénk, ha ott is sikerülne a 12-es döntőbe kerülnie.

A harmadik vasi Eb-résztvevő a SZoESE hosszútávfutója, Molnár Zita lesz. Újoncként neki nem lehetnek vérmesebb reményei, főként, hogy az Eb-számával, a 3000 méteres akadályfutással csak ebben az évben kezdett ismerkedni. Mivel a szintet megfutotta és nagyról napra fejlődik, a szakvezetők bizalmat szavaztak neki. Kívés István, Zita edzője szerint elsősorban a nemzetközi tapasztalatszerzés a cél. Ha sikerül a ritmust tartania, akkor akár a középmezőnybe is érhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!