Sport

2013.07.13. 17:38

Gyurátz Réka ifjúsági világbajnok, Völgyi Helga ezüstérmes

Óriási szombathelyi siker: két korosztályos világversenyen három érmet szereztek szombaton a szombathelyi kalapácsvetők.

Horváth Erika

Az ifjúsági, U18-as korosztály donyecki világbajnokságának lány kalapácsvető döntőjében a Dobó SE mindkét versenyzője, a világranglistát a világ legjobb eredményével (világcsúccsal) vezető Gyurátz Réka és a mögötte második Völgyi Helga a dobogó két felső fokának abszolút esélyeseként lépett dobókörbe. És nem is borult a papírforma, Németh Zsolt és Németh László két eminens tanítványa utcahosszal verte a mezőnyt. Gyurátz Réka – aki a selejtezőben már 71,72 méterre átírta a világbajnokságok  versenycsúcsát, 70,90-dal rögtön az élre állt, s másodikra már elérte az újabb világbajnoki csúcsot, ez a 73,20 méter volt a legnagyobb dobása. Két érvénytelen kísérlet következett, majd ötödikre 72,76 méter - ezzel is világbajnok lett volna Réka -, végül 71,49 méterrel zárta a számára aranyos vb-t. Akárcsak a selejtezőben, a döntőben sem sikerült Völgyi Helga első kísérlete, másodikra 70,81 méterrel eredt Réka nyomába, s harmadikra érte el legjobbját, a fényes ezüstöt érő 71,95 métert. Egy 69,65-ös és egy érvénytelen dobás után még egyszer 70 méter fölé (70,49) repült Helga 3 kilós kalapácsa. A két magyar lány fölényére jellemző, hogy a bronzérmet egyéni csúccsal megszerző ukrán Szemenkova még 69-ig sem jutott (68,62).

Az ifi világbajnokság üdvöskéi. Jobbról Gyurátz Réka világbajnok, balról Völgyi Helga, az ezüstérmes. Fotó: Kiss Teodóra

Közben Finnországban, Tamperében, az U23-as korosztály atlétikai Európa-bajnokságán Hudi Ákos döntőzött – éremeséllyel. A Haladás VSE kalapácsvetője, Annus Adrián tanítványa 71,49 méterrel az első helyen zárta az első sorozatot, és élen maradt a másodikban is, amikor 73,42-ra javított. A harmadikban nem javított (71,69) és lecsúszott a második helyre az egyéni csúcsa alapján toronymagas esélyes, francia Bigot (74,00) mögé. A negyedik sorozat után (71,57) már csak harmadik volt, a belorusz Mahrozenka (76,08) is megelőzte. Az utolsó két körben viszont Ákos még tudott újítani (74,06, 74,09), ám Bigot már nem, így a Veszprémben nevelkedett 21 éves dobóatléta egy junior vb- és Eb-ezüst után  az U23-as korosztály kontinensviadaláról is ezüstérmet hozhat haza.

Az U23-as Eb-n ezüstérmet szerzett Hudi Ákos. Fotó: Szendi Péter

A napot a donyecki ifi vb-n Halász Bence zárta, aki 16 éves újoncként pénteken hetedik helyet szerzett kalapácsvetésben. Ezúttal diszkoszvetésben indult, s a délelőtti selejtezőből 57,79 méterrel (21 centivel maradva el a döntőbe kvalifikáló szinttől) nyolcadikként jutott be  az esti fináléba. Akárcsak a kalapácsvetésnél, ezúttal is akadtak problémái a dobókörben maradással Bencének, aki szintén a Németh testvérpár mellett pallérozódik. Az első és második dobás is érvénytelen lett, a harmadikkal, az  55,71 méterrel megteremtette a lehetőséget a folytatásra, hiszen a nyolcadik helyre lépett fel. A negyedikben még javított, 57,83-dal a hetedik helyen is állt. Az utolsó két kísérlet azonban megint nem sikerült (x, x), és közben megelőzték – végül nyolcadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!