finálé vasárnap

2018.08.10. 19:14

Gyurátz Réka is Eb-döntős – A Dobó SE kalapácsvetője magabiztosan dobott

Gyurátz Réka is bejutott a kalapácsvetés döntőjébe az atlétikai Európa-bajnokságon. A finálét vasárnap 19.30-tól rendezik.

Horváth Erika

Gyurátz Réka először jutott felnőtt világversenyen döntőbe

Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

Eddig maximálisan a várakozásoknak megfelelően szerepel a Szombathelyi Dobó SE kis különítménye Berlinben. A férfi kalapácsvetőknél Halász Bence kedden bronzéremmel zárt; a nők pénteki selejtezőből pedig Gyurátz Réka is bejutott a döntőbe. Németh Zsolt és Németh László 22 éves tanítványa a B csoportban kapott helyet. A korábbi 14-es csoportból csupán két versenyzőnek, az európai ranglistán második fehérorosz Malyshik és a harmadik lengyel Fiodorow tudta megdobni a döntőbe kvalifi káló 70 méteres szintet. A veszprémi Orbán Évának nagyon rosszul sikerült ez az Eb, két érvénytelen kísérlet után 59,16 méterrel zárt – ez volt az egész 28 fős mezőny leggyengébb eredménye.

Gyurátz Réka először jutott felnőtt világversenyen döntőbe
Fotó: MTI/EPA/Felipe Trueba

A B csoportban Réka 14.- ként következett. Az első kísérlete nagyon biztató volt, de egy kicsit kilépett, így érvénytelenítették a dobást. Másodikra viszont – immár érvényesen – 69,45 méterre szállt a kalapácsa. Ezzel az eredménnyel a hatodik helyre sorolt be. Mire ismét ő következett volna, már tudott volt, hogy a 69,45 bőven elég a 12-es döntőhöz, nem is élt a harmadik kísérlet lehetőségével – inkább tartalékolt vasárnapra. Ebben a csoportban négyen dobták túl a 70 méteres határt, a lengyel Wlodarczyk (európai ranglista 1.), az azeri Skydan (16.), a francia Tavernier (4.) és a lengyel Kopron (8.). Gyurátz Réka a nyolcadik legjobb eredménnyel lépett tovább. A berlini élete negyedik felnőtt világversenye, és most először jutott a legjobbak közé.

– Nagyon örülök – nyilatkozta a selejtező után Réka. – Jól ment a bemelegítés is, és bár az első dobásomnál kicsit kiléptem, megnyugodtam, hogy stabil vagyok, a méterekkel nincs baj. Másodikra visszafogottan is közel 70 métert dobtam, ez elég volt. A döntőben ennél azért többet szeretnék, szuper lenne a nyolc közé is bejutni. A női kalapácsvetők döntője vasárnap 19.30-kor rajtol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában