Sport

2012.04.21. 18:40

Haladás VSE: Ligeti Dániel olimpiai kvótát szerzett!

Szófia – A Haladás VSE birkózójának, Ligeti Dánielnek sikerült megszereznie az olimpiai kvótát a bulgáriai európai kvalifikációs versenyének 120 kilós szabadfogású küzdelmében.

Horváth Erika

A tavaly Európa-bajnoki bronzérmet, idén ezüstöt szerző Ligeti Dánielnek három ellenfélen át vezetett az útja a londoni kvótáig. Az első akadály a lengyel Bartnicki volt, aki 31 éves, de még nem volt számottevő nemzetközi eredménye. A még nem egészen 23 esztendős szombathelyi birkózó könnyen lépett túl rajta, az első menetben hosszú állóharcot követően nem sokkal a menet vége előtt földre kényszerítette riválisát és előnyösebb helyzetét kihasználva a felsőtesténél fogva megforgatta a lengyelt (2-0), a folytatásban pedig egy mögékerüléssel győzött (1-0).


A negyeddöntőben a kétszeres vb-bronzérmes görög Arzumanidisz  várt Veréb István tanítványára, magabiztosan lépett túl rajta is: az első menetben ledöntötte, aztán lábait összefogva megforgatta, majd állásból folytatva a harcot még egyszer földre vitte (3-0). A második menetben egy mögékerüléssel kerekedett felül (1-0).  Már csak az elődöntőt kellett sikerrel megvívni  Hocianivszkijjel –  a 21 éves ukrán junior Eb-bronza után tavaly debütált a felnőttek között. Ligeti Dani ezen a mérkőzésén is ugyanolyan magabiztos és energikus volt, mint az előző kettőn. Az első menetben hátára döntötte az ukránt, aki kiszabadulása után egy mögékerüléssel szépített (3-1).  Hasonló volt a forgatókönyv a folytatásban is, és Ligeti végleg leszerelte riválisát (4-0),  ezzel megszerezte Magyarországnak a 120 kg-os súlycsoport szabadfogású kvótáját. Ráadásként a döntőt  is megnyerte – mérkőzés nélkül, mert a szintén kvalifikációnak örvendező török Akgül nem állt ki ellene. A kötöttfogásúak közül Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120) már a tavalyi vb-n kiharcolta az olimpiai részvételt. A szombaton szőnyegre lépő négy kötöttfogású magyar közül senki sem tudott hozzájuk csatlakozni.

Ligeti Dani tehát már célba ért, de akik még nem - így  többi szabadfogású társa, köztük a HVSE további két válogatottja, Hatos Gábor (74 kg) és ifj. Veréb István (84) is - folytatja a kvalifikációs sorozatot; jövő hétvégén Kínában szerepelnek Gulyás István szövetségi kapitány vezetésével, ahol súlycsoportonként az 1-3. helyezettek szerezhetnek kvótát. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!