Sport

2012.09.05. 15:55

Hatos Gábor birkózó olimpiai bronzérmes lehet

A londoni olimpián ötödik helyen záró Hatos Gáboré lehet a bronzérem, miután ellenfele doppingmintája pozitív lett.

Munkatársainktól

Augusztus 10-én a londoni olimpián Hatos Gábor, a Haladás VSE birkózója két győzelem és egy vereség után a bronzéremért a 2008-as pekingi játékokon ezüstérmes üzbég Szoszlan Tyigijev ellen léphetett szőnyegre. Nagyon szoros és ádáz küzdelemben az első menetet az üzbég nyerte 1:0-ra, a második két perc nem hozott pontot – annyi látszott, hogy Tyigijev már teljesen elkészült az erejével. A szabályok szerint ilyenkor golyóhúzással döntik el, ki lehet a kedvezményezett, aki lábfogással indíthat akciót – ez gyakorlatilag mindig ponttal zárul. Tyigijevnek kedvezett a szerencse – így lett bronzérmes. Akkor azt mondtuk, egy hajszálon múlott, hogy nem Hatos Gabi állhatott fel a dobogóra.

Most, csaknem egy hónappal az olimpia után minden jel arra mutat, hogy az a bizonyos hajszál mégiscsak a mi fiúnk felé billenti a mérleg nyelvét. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke, Raphael Martinetti arról tájákoztatta dr. Hegedüs Csabát, a magyar szövetség első emberét, hogy Szoszlan Tyigijev londoni doppingmintája pozitív lett, így a FILA álláspontja szerint Hatos Gábort illeti a bronzérem.

- Már csak egy procedúra van hátra: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának ülése, hiszen a NOB mondhatja ki a végső döntést – mondta Hegedüs Csaba, a most a thaiföldi junior vb-n tartózkodó, Vas megyéből indult olimpiai bajnok birkózó. – Tiszta szívemből gratulálok, már nem csak egyedül vagyok, leszek Vas megyéből olimpiai érmes. Nagyon boldog vagyok, ha valaki, hát Hatos Gabi és a szombathelyi műhely megérdemli ezt a sikert. Gabi élharcos a munkában, a tisztességes élsportoló mintaképe.

- Már két héttel ezelőtt kaptam erről az esetről információt, akkor is elsírtam magam. Akkor még csak reménykedhettem benne, hogy majd valóra, azaz hivatalossá válik - mondta nagyon elérzékenyülve a Haladás VSE 29. évében járó birkózója. - Persze felidéztem az előzményeket. Hogy kisgyerek koromtól nap mint nap mennyit dolgoztam, hogy mennyire készültem a 2008-as, pekingi olimpiára is, ahol aztán betegség miatt nem indulhattam. Nagy törés volt, de talpra álltam. Az utóbbi négy évben szereztem egy vb- és két Eb-bronzot, és most, ha nem is a helyszínen, de teljesülhet a nagy álmom, az olimpiai érem is. Ott álltam a kapuban, éreztem magamban az erőt, kiskorom óta dolgozom ezért az állóképességért, Tyigijev viszont már nem bírta. De a szerencse akkor mellette állt. Olyan érdekes volt; a meccs után a szőnyegen annak rendje és módja szerint kezet fogtunk az üzbéggel, de ő később is - miután nyilatkoztam a tévének - odajött hozzám, és még egyszer nyújtotta a kezét. Mintha azt mondta volna ezzel, hogy jobb voltál.

- Meglepetésként hatott ez az „eredmény” – utalt az üzbég sportoló doppingügyére Veréb István, Hatos Gábor klubedzője. – Úgy látszik, a birkózás sem mentes a doppingtól. Nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült az, ami amúgy is csak egy hajszálon múlott. Hatos Gabi aztán igazán megérdemli; 1995 óta folyamatosan dolgozik, remek versenyző, nagyon sokat tett azért, hogy élete nagy álmát, az olimpiai érmet elérje. Reméljük, hogy a klubunk is nagyra értékeli ezt az eredményt.


"Minden szombathelyi és magyar sportszerető szurkoló nevében gratulálok Hatos Gábornak, aki a Magyar Birkózó Szövetség elnöke szerint - mivel ellenfele doppingvétséget követett el - megkapja az olimpiai bronzérmet." E szavakkal gratulált Hatos Gábornak a szerda este kiadott közleményében dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere. Hatos Gábort egyébként csütörtök este hat órakor a vépi kultúrházban kötetlen beszélgetéssel egybekötött rendezvényen köszöntik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!