Ázsiai erőfölény

2019.11.08. 20:46

Hétvégén zárul az ITTF utánpótlás-viadala

A Hunga­rian Open nemzetközi utánpótlás asztalitenisz-verseny ifjúsági korosztályában teljes volt az ázsiai fölény.

Pum András

Az ifilányok páros döntőjét a tajvani Chien Tung-Chuan (balról) és Yu Hsiu-Ting nyerte

Fotó: Unger Tamás

Összesen 42 ország 353 játékosa érkezett a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) által a vasi megyeszékhelyen rendezett, szerdától vasárnap estig tartó ötnapos viadalára. Az első két versenynapon az ifjúságiak (U18) egyéni és páros számait rendezték meg. Mivel idén is rengeteg távol-keleti versenyző érkezett az Arena Savariába, a magyar asztaliteniszezőknek – és általában az európaiaknak – nem sok esélyük volt igazán jó eredmény elérésére. Ám főként az ázsiaiaknak köszönhetően ugyanakkor magas színvonalú mérkőzéseket izgulhattak végig az asztalitenisz szerelmesei.

Az ifilányok páros döntőjét a tajvani Chien Tung-Chuan (balról) és Yu Hsiu-Ting nyerte
Fotó: Unger Tamás

A magyarok közül a fiúknál a harmadik helyen kiemelt András Csabától várta a legtöbbet az egy hónapja kinevezett Somos Miklós szövetségi kapitány – ám ő is a vártnál korábban búcsúzott. A legjobb 64 között a dél-koreai Lee Hoyuntól 4:2-re kikapott. Huzsvár Erik sem jutott a 32 közé, a svájci Hardmeier 4:2-re verte a magyar fiút. A harmadik magyar, Both Olivér is a 64 között vérzett el, miután a cseh Bolíktól 4:1-re kikapott.

 

A lányoknál a magyarok közül Tölgyes Dorottya szerepelt a legjobban, a 32 közé jutott, ahol az egyesült államokbeli Sunggal szemben 4:1-re alulmaradt. Az ifjúsági fiú párosoknál a Both Olivér–Huzsvár Erik duó előbb ukrán, majd francia kettőst búcsúztatott, ám a nyolcaddöntőben egy USA-beli párostól 3:2-re kikapott. András Csaba pedig lengyel társa, Szymon Kolasa oldalán a nyolc között, egy kínai kettős ellen vérzett el.

 

A lányoknál a Czeglédi Szilvia–Laskai Írisz és a Hudák Dorina–Nagy Liliana páros a 64 között kényszerült búcsúra, míg Tölgyes román párjával, Ioana Singerorzanival a 32 között esett ki. Legjobban a Dari Helga–Drabant Anita duó teljesített, a nyolcaddöntőig jutott. Ami a finálékat illeti, nem tört meg az elmúlt évek távol-keleti hegemóniája, valamennyi versenyszámban ázsiaiak vívták a döntőket – és egy kivételével kínai győzelem született.

 

Ami a pénteken kezdődött csapatversenyeket illeti, az ifjúsági fiúknál két, a lányoknál egy magyar együttes indult. A serdülő fiúknál három, a lányoknál pedig két magyar csapat próbált szerencsét.

Szombaton kezdődtek, vasárnap zárulnak a serdülők (U15) egyéni és páros csatározásai. Az egyetlen vasi induló, a Szombathelyi AK-Sportiskola ifjú reménysége, Molnár Liza lebetegedett, így nem állhatott asztalhoz a hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában