Sport

2006.07.17. 12:15

Himnusz és aranyérem (2005.01.17)

<p align="justify"><strong>Szombathely (he) - Tegnap az MMIK színháztermében az athéni olimpiai bajnoki címétől megfosztott Annus Adrián kalapácsvető és Fazekas Róbert diszkoszvető ünnepélyes keretek között vehette át a szurkolói adakozásból készült aranyérmét.</strong> </p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Rokonok, barátok, sporttársak, ismerősök, Annus Adriánnal és Fazekas Róberttel együtt-érző szimpatizánsok jöttek el tegnap délután a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színháztermébe, hogy részesei legyenek a kicsit szomorkás ünnepségnek, amikor is átadják a szurkolói adakozásból készült aranyérmeket. 

Mayer Ferenc, a Haladás VSE elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aztán felidézte az athéni olimpián történt különös eseményeket, amelyek később megosztották a közvéleményt. Előbb a versenyt és a nagyszerű eredményeket, amelyeket a sok- évnyi kemény munka láttán annyira vártunk, majd a boldogságot beárnyékoló határozatot: a két versenyző vétett a doppingszabályok ellen. "Nehéz állást foglalni, mi nem is dönthetjük el, kinek van igaza, csak reménykedhetünk, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróság meg- fellebbezhetetlen döntése igazságos lesz, és végre nyugalmat teremt. Kérem a két kitűnő sportolót, a döntést fegyelmezetten vegyék tudomásul, és jöjjenek vissza a sportpályára a munkájukhoz, mutassák meg újra a világnak, hogy ők a legjobbak", mondta az elnök. 

Egy ifjú énekes, Botos Tamás a két dobóatléta tiszteletére írt dallal rukkolt elő, majd a szurkolókat képviselő Sulykos Istvántól - aki korábban egy hónapig tartó éhségsztrájkkal jelezte kiállását a két sportoló mellett - vehette át Annus Adrián és Fazekas Róbert az elvesztett olimpiai medál kárpótlásául készí-tett aranyérmeket, illetve Vida József az "olimpiai bajnokok edzője" feliratú serleget. Aztán, ahogy az athéni stadionban Annus már átélte, felcsendült a Himnusz, majd hosszú vastaps éltette - bátorította kitartásra - a két sportolót. 

- Most egy kicsit jobb kedvem van. Jó érzés, hogy a szurkolók több százezer forintot áldoztak ezekre az érmekre, ezzel is jelezve, hogy mellettünk állnak, és hogy sokak szemében továbbra is mi vagyunk a bajnokok - mondta Annus Adrián. 

- Aki már megélte, tudja, hogy mit jelent, semmivel össze nem hasonlítható érzés, amikor egy teli stadoinban csendül fel a magyar himnusz. Mégis, szívhez szóló ünnepség volt, el is érzékenyültem - vallotta be Fazekas Róbert -, szép emlék marad ez az éremátadás még akkor is, ha a sportdöntőbírósági tárgyalás után is csak ez az arany maradna. 

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) február 8-9-én hallgatja meg Annust, akit utólagos mintavétel megtagadása, majd 10-11-én Fazekast, akit elégtelen mintaadás miatt zártak ki az athéni játékokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!