Sport

2017.01.12. 20:30

Király Gábort választották 2016 legjobb magyar labdarúgójának

Budapest - Hosszú Katinkát, illetve Szilágyi Áront választották a magyar sportújságírók a 2016-os év legjobb magyar női, illetve férfi sportolójának.

Horváth Erika

Folytatódott az 1958 óta tartó hagyomány, a magyar sportújságírók 59. alkalommal is szavaztak az előző év legjobbjairól. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) pedig nagyszabású gálát rendezett a legtöbb voksot kapóknak. A Nemzeti Színházba csütörtökön este az M4 Sport Év sportolója elnevezésű gálára - ahogy Szőllősy György elnök is fogalmazott - a bajnokok bajnokai voltak hivatalosak. Azt már korábban nyilvánosságra hozták - ábécérendben -, hogy kik lettek a dobogósok. Az viszont csak a helyszínen derült ki, hogy kik lettek a győztesek. Videóbejátszásokkal mindannyiukat és nagy pillanataikat is bemutatták, de a színpadra csak az első helyezetteket szólították.

Vas megyei érdekeltsége is volt a gálának, hiszen Király Gábor az év labdarúgója, illetve a 44 év után Európa-bajnokságon szereplő - még Stieber Zoltánt és Guzmics Richárdot is soraiban tudó - magyar labdarúgó-válogatott is jelölt volt. Üssük le a poént: Király Gábor lett az év labdarúgója, a futballválogatott pedig az év csapata - megelőzve az egyaránt olimpiai bajnok női kajakkettest és kajaknégyest. És még egy Vas megyei vonatkozás: a műsorban fellépett a szombathelyi világbajnok ugróköteles testvérpár, Bánhegyi Adrienn és Kata is. Ha már labdarúgás: az év góljának Gera Zoltán, a Magyarország-Portugália Eb-csoportmeccsen elért találata bizonyult.

A három legklasszikusabb kategóriában nem született meglepetés. Az év edzője díjat Hosszú Katinka edzője, férje, Shane Tusup kapta. Dárdai Pált, a Herta BSC labdarúgóedzőjét és Kulcsár Győzőt, a vívó Szász Emese mesterét megelőzve. Ki is lehetett volna más 2016 legjobb női sportolója a három olimpiai aranyat és egy ezüstöt is szerző úszón, Hosszú Katinkán kívül - riválisai a kajakos háromszoros riói olimpiai bajnok, Kozák Danuta és a szintén olimpiai aranyérmes Szász Emese voltak. Rio egyetlen magyar férfi olimpiai bajnoka, Szilágyi Áron kardvívót avatták 2016 legjobb férfi sportolójának az úszó Cseh László és a párbajtőrvívó Imre Géza előtt.

A 2016-os év legjobb magyar női sportolója a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az év fogyatékos férfi sportolója a paralimpiai bajnok úszó, Tóth Tamás lett, a nőknél Krajnyák Zsuzsa kerekesszékes vívó kapta a legtöbb szavazatot, míg az edzőknél Beliczai Sándort, két kerekesszékes vívó, Osváth Richárd és Hajmási Éva mesterét szólították színpadra. Az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott.

A gálán adták át a Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Göröcs János vehette át Csányi Sándor MLSZ-elnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!