Tornavilágkupa előtt

2018.09.18. 16:13

Péntektől vasárnapig 24 ország versenyzői a szereken

Sorozatban harmadszor rendeznek torna-világkupaversenyt a vasi megyeszékhelyen. Péntektől vasárnapig 24 ország 120 versenyzője lép a szerekhez az Arena Savariában.

Horváth Erika

Fotó: Unger Tamás

A hét végi Swietelsky Hun Challenge World Cup elnevezésű verseny részleteiről dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, dr. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség (MATSZ) elnöke, Altorjai Sándor, a szövetség főtitkára, Rácz Gábor, a Szombathelyi Sportiskola, egyben az Európa-bajnok Dévai Boglárka egyik edzője, valamint Kalmár Attila, a szervező Pannonsport Kft. igazgatója adott tájékoztatást a sajtó képviselőinek.

A tornaszövetség, a város és a szervező cég jó kapcsolatának köszönhetően 2006 óta évről évre láthatnak a szombathelyiek nagyszabású tornaversenyt. Az előző két év után most harmadszor is a nemzetközi szövetség pontgyűjtő versenysorozatához tartozó challenge világkupát. A város ezúttal is nagy segítséget adott a rangos, 25 ezer euró összdíjazású nemzetközi viadal megrendezéséhez. Az érdeklődésre nem panaszkodhatnak a házigazdák, hiszen 24 országból 120 tornász lép majd a szerekhez a három versenynap során.

 

Pénteken valamennyien – hiszen ekkor rendezik a kvalifikációt, amit ingyenesen lehet megtekinteni. Szombaton és vasárnap viszont már minden szeren csak a legjobb nyolc-nyolc versenyző (ekkor már lesz belépő „nézőbarát” áron). Kuriózumnak számít, hogy Japánból, Kínából vagy Vietnámból is érkeznek résztvevők, az viszont nem újdonság, hogy jó néhány klasszis tornász is szerepel; a férfimezőnyben a riói olimpián korláton aranyat szerző ukrán Oleg Verniaievre hívták fel a figyelmet, aki összetettben ezüstérmes volt, illetve az olimpiai ezüst- és bronzérmes, hatszoros világbajnok, 37 éves román Marian Dragolescura. De megmutatja a szombathelyi közönségnek tudását a nyári glasgow-i Európa-bajnokságon nyújtón bronzérmes Vecsernyés Dávid is.

A nőknél az Eb-n felemás korláton ezüstérmes svéd Jonna Adlerteget említették a vezetők. És aztán jött a rossz hír, hogy a szombathelyi tornasport legeredményesebb tornásza, a Glasgow-ban ugráson Európa-bajnoki címet szerző Dévai Boglárka sérülése miatt nem tud elindulni a világkupán. Rácz Gábor elmondta, hogy nem gyógyul Bogi nagyláb­ujja, amely a múlt héten edzésen sérült meg, amikor óriáskör közben belerúgott a korlát karfájába. Az elkövetkező napokban döntenek arról az orvosok, hogy kiveszik-e a lepattant, milliméteres csontdarabot. A cél a mielőbbi felépülés az október végi világbajnokság előtt. Bogi és edzői is nagyon-nagyon sajnálják, hogy most nem tudja bemutatni az ugrásait a hazai közönségnek. Remélik, a hét végén már olyan állapotban lesz, hogy legalább ki tud látogatni az Arena Savariába, és nézőként megtiszteli a rendezvényt és az érdeklődőket.A szervezők nagyon bíznak abban, hogy Dévai Bogi hiánya nem befolyásolja majd a világkupa iránti érdeklődést, és sokan megnézik majd a rangos viadalt.

A MATSZ két vezetője arra is felhasználta az alkalmat, hogy egy üvegplakettel is megpecsételve a szövetség elismerését fejezze ki Kővári Józsefnek, aki 25 éve szolgál a Vas Megyei Tornaszövetség elnökeként. Rácz Gábor hozzátette, ő is sok köszönettel tartozik Kővári Józsefnek, aki már a hetvenes években megpróbálta kiépíteni a szombathelyi női tornasport rendszerét. Akkor még nem sikerült végigjárni az utat, de a tőle kapott muníció sokat segített, hogy az utó­doknak már igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában