Sport

2016.05.30. 14:32

Ismét jön a Tour de Hongrie - A vasi prológgal kezd a mezőny

Szombathely - Akárcsak tavaly, idén is a vasi megyeszékhelyről rajtol a Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny. A prológnak, a sprintversenynek ad otthont a belváros június 28-án, kedden.

Tóth Gábor

Az ország legnagyobb kerékpáros körversenye a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenynaptárában is szerepelt, vagyis ranglistapontokért, olimpiai kvalifikációs pontokért küzd majd a nemzetközi mezőny június 28. és július 3. között. Szombathely, Fertőd, Keszthely, Siófok, Cegléd, Karcag, Kékestető, Gyöngyös és Budapest érintésével hat nap alatt 740 km vár a résztvevőkre. A Tour de Hongrie-t először 1925-ben rendezték meg, azóta 91 esztendő telt el, a 2016-os tuor lesz a 37. a sorban. A verseny pénzdíja ötmillió forint.

A szervezők, a városvezetők sajtótájékoztató keretében vezették fel hétfőn a rangos eseményt. Dr. Puskás Tivadar polgármester jelezte, hogy az újkori Tour de Hongrie történetében már másodszor ad otthont Szombathely a körverseny rajtjának. Tavaly sok néző előtt, remek hangulatban rajtolt el a mezőny, a vendéglátók nevében is reményét fejezte ki, hogy az idei verseny is legalább akkora sikert arat.

(Fotó: Szendi Péter)

Koczka Tibor alpolgármester jelezte, hogy a körversenynek városmarketing szempontjából is komoly jelentősége van, hiszen az elkövetkező napokban Szombathely neve számtalan honi, és nemzetközi médiában felbukkan majd. Kiemelte, hogy a szervezők az idén különös gondot fordítottak a kerékpársport kedvelőire, az amatőrökre is. Így a hobbi kerékpárosok is teljesíthetik majd június 28-án, kedden versenykörülmények között a belvárosban kijelölt 1700 méteres prológ pályáját - a profik versenye előtt. Továbbá másnap, június 29-én, szerdán bárki csatlakozhat egy kerékpáros túrához, amely Szombathelyről indul, és Fertődön ér véget, ahol majd elrajtol a Tour de Hongrie első szakasza (a mezőny a szombathelyi prológ után átautózik Fertődre).Eisenkrammer László, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke kiemelte, hogy ezúttal is roppant erős, népes nemzetközi mezőny vág neki a versenynek. De így is lesz legalább két magyar versenyző, akikért lehet szorítani. Lovassy Krisztián tavaly legjobb magyarként nyolcadik helyen zárt a magyar kerékpáros körversenyen, idén megcélozza a dobogót. Szalontay Sándor a világ legjobb sprinteri közé tartozik - a márciusi londoni pályakerékpáros világbajnokságon megdöntötte, tíz másodperc alá szorította a repülőrajtos 200 méter magyar rekordját -, tőle a prológ megnyerését várják a szervezők.

Simon Péter Zoltán, a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség elnöke elsőként mindenkinek megköszönte a szervezéshez nyújtott segítséget - sok ember sok munkája avn abban, hogy a Tour de Hongrie ismét Szombathelyről rajtol. Továbbá jelezte, hogy várják a jelentkezőket az amatőr prológ futamra, a Szent Márton prológra, illetve a Szombathely-Fertőd Szent Márton túrára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!