Sport

2014.03.03. 14:00

Jakab és Madarász a bajnok

Celldömölk - A 97. országos asztalitenisz-bajnokságot a férfiaknál Jakab János, a nőknél Madarász Dóra nyerte. A házigazda CVSE-Swietelsky-Wewalka játékosa, Fazekas Péter bronzérmes lett.

Horváth Erika

Celldömölk 2012 után másodszor lehetett házigazdája az asztalitenisz ob-nek. A versenyt a CVSE 2006-ban tragikus módon, autóbalesetben elhunyt játékosa, Mercz Gábor emlékére rendezték.

A női páros első helyezettjei. Jobbról Madarász Dóra, aki duplázott – egyesben először ünnepelhetett bajnoki címet –, balról Pergel Szandra.

A nők mezőnyének két nagy hiányzója is volt, a ranglista legjobbjai, Póta Georgina és Lovas Petra. Távollétükben az elődöntőig sima, papírforma-eredmények születettek. Az elődöntők viszont nagy, hétjátszmás csatákban dőltek el – végül a rutinos Braun Éva és a fiatal Madarász Dóra jutott a fináléba, előbbi Pergel Szandrát, utóbbi a tavalyi győztes Ambrus Krisztinát győzte le. A döntőt nagyon simán Madarász nyerte – ezzel első felnőtt bajnoki címét szerezte. Madarász duplázott, hiszen párosban – Pergel Szandrával az oldalán – is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel, miután a fináléban 3:0-ra verték Varga Tímeát és Nagyváradi Mercédeszt.

Vasi érdekeltség a férfiak mezőnyében volt. A selejtezőkből a celli ifj. Németh Péter, valamint a büki Zakar Kristóf és Fodor Ronald nem tudott továbblépni. A szombathelyi, de az osztrák Pottenbrunn színeiben játszó Fixl Balázsnak csoportmásodikként még maradt esélye a főtáblára jutásra, de kikapott a bejátszásban. A csapatbajnoki címvédő CVSE triójából azonban csak Nagy Krisztiánnak kellett megdolgoznia a főtábláért, de három győzelemmel csoportelsőként ő is a 32 között tudhatta magát. A nyolcaddöntőre azonban már csak a háromszoros bajnok, tavaly ezüstérmes Fazekas Péter maradt közülük – Nagy Vitsek Ivántól 4:1-re, Szita Márton pedig Schaffer Dánieltől 4:2-re kapott ki. Fazekas viszont előbb Fekete Somát, majd Molnár Krisztiánt győzte le 4:1-re, és a Szudi Ádám elleni 4-2-es sikere már azt jelentette, hogy biztosan érmes. Nagyon kevés hiányzott a finálétól; a Pattantyús Ádám elleni hétjátszmás csatában a második szettet 10-8-as, a harmadikat 10-7-es vezetésről bukta el, a döntő játszmában pedig 14-12-re maradt alul – így idén be kellett érnie a bronzzal. A másik elődöntőben Jakab János jóval könnyebben múlta felül Lakatos Tamást (4-2). A döntőt Jakab nagyon simán abszolválta Pattantyússal szemben, ezzel ötödik bajnoki címét gyűjtötte be. A párosküzdelmek vasi szempontból nem sikerültek valami fényesen. A hat – vasi játékost is felvonultató – duóból a 16 között már csak négy maradt, a nyolc közé viszont már csak Fixl Balázs jutott be Do Phuong Nammal (Gödöllő) nagy skalpot gyűjtve, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Kosiba DánielJakab János kettőst győzték le 3:1-re. Az elődöntőbe azonban már nem tudtak továbblépni. A Lakatos TamásSzudi Ádám ifjúsági Európa-bajnok párost búcsúztatva rutinos kettős, Vitsek Iván és Pagonyi Róbert jutott az egyik ágon a döntőbe, míg a másikról a jó pár szezont Celldömölkön is játszó Lindner Ádám Gerold Gáborral. Utóbbiak nyertek 3:1-re, ezzel megvédték tavalyi címüket.

Jakab János pályafutása ötödik bajnoki címét szerezte meg Celldömölkön, 2007, 2008, 2009 és 2011 után lett újra aranyérmes. Fotók: Szendi Péter

Celldömölk város jóvoltából 500 ezer forint pénzdíjat osztottak ki a helyezettet között. Egyesben 60, párosban fejenként 20 ezer forintot ért a bajnoki cím.

Végeredmény

Női egyes: 1. Madarász Dóra (Budaörs), 2. Braun Éva (Postás SE), 3. Pergel Szandra (Budaörs), Ambrus Krisztina (Kolbermoor). Páros: 1. Pergel Szandra–Madarász Dóra (Budaörs), 2. Nagyváradi Mercédesz–Varga Tímea (Postás), 3. Braun Éva–Kertai Rita (Postás), Ambrus Krisztina–Ambrus Tímea (Kolbermoor, Soltvadkert). Férfi egyes: 1. Jakab János (Stockerau), 2. Pattantyús Ádám (St. Louis), 3. Fazekas Péter (CVSE-Swietelsky-Wewalka), Lakatos Tamás (KSI). Páros: 1. Lindner Ádám–Gerold Gábor (Komló, Ligist Don Bosco), 2. Vitsek Iván– Pagonyi Róbert (Szeged, Békés), 3. Móricz Máté–Varga Sándor (Kolbermoor, Pénzügyőr), Hoffmann Tamás– Molnár Krisztián (Pénzügyőr, Stockerau).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!