Sport

2006.07.17. 10:40

Kalapácsvető Világdöntő (2004.09.04)

<p align="justify"><strong>Szombathely (he) - Az előzetes terveknek megfelelően vasárnap 14.30-kor kezdődik a Sugár úti Atlétikai Centrumban az idei Atlétikai Világdöntő kalapácsvető- versenye. A nők viadalán Divós Katalin versenyen kívül indul, de a férfiaknál az olimpiai ötödik helyezett Pars Krisztián a minél magasabb pénzdíjért hajthat.</strong> <br /></p>

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A női mezőny bemutatásával vasárnap 14.30-kor veszi kez-detét az Atlétikai Világdöntő (WAF) kalapácsvető-versenye. A hölgyek 15 órakor kezdik a hat sorozatból álló vetélkedésüket. Míg a férfiak felkészülnek, 16 órakor az ÉGÁZ Gyerekváltó szórakoztatja a nagyérdeműt. A nyolc férfi indulót 16.15-kor mutatják be, s 16.45-kor már versenyhelyzetben lépnek dobókörbe a résztvevők. A férfiak küzdelmét a Magyar Televízió 1-es csatornája élőben közvetíti, az eredményhirdetésre 18 órakor kerül sor. 

A Sugár úti Atlétikai Centrumban rendezendő versenyre a 800 forintos belépőjegyeket (gyerekek ingyenesen mehetnek be) 13 órától lehet megvásárolni a Sugár úti sportcsarnok jegypénztárában. 

Ez - az immár második - szombathelyi Kalapácsvető Világdöntő minden bizonnyal más lesz, mint az előző évi. Már csak azért is, mert hiányzik - vagy legfeljebb nézőként vesz részt - az athéni olimpia után doppinggyanúba kevert Annus Adrián. A szombathelyi kalapácsvető úgy véli, a világdöntő nem szenvedheti meg kárát a történteknek.
- Óriási sportdiplomáciai siker, hogy Szombathely rendezi ezt a versenyt, amelyet tavaly megnyertem. A világ legjobb kalapácsvetői lesznek itt, akik nagyon szeretnek a városban versenyezni. A magyar embereknek szükségük van erre az eseményre, ezért fontos, hogy zavartalan, sportszerű körülmények között kerüljön sor a világdöntőre. Én mindent megteszek ennek érdekében - mondta. 

Szalay Péter, a verseny egyik főszervezője, társelnöke elmondta, hogy az olimpián történtek után 48 órával Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára úgy döntött, hogy megfutamodni nem lehet, a terveknek megfelelően másodszor is Szombathelyen rendezik meg a Kalapácsvető Világdöntőt.
- Tudom, hogy nem kevesen éreznek együtt Annus Adriánnal és Fazekas Róberttel - mondta Szalay Péter, és meg kell érteni őket, hiszen magam is hajtóvadászatnak értékelem a történteket. Egyetértek Gyulai Istvánnal: bár nagyon rossz a helyzet, az eljárás támadható, és kitűnő ügyvédek révén történtek már csodák. A versenyre visszatérve: távolról sem segít a helyzeten, ha bármilyen dolog megzavarja ezt az eseményt. Annál is inkább, mert itt lesznek az IAAF képviselői is - s talán az eddigi nyilatkozatokból is érződik, a nemzetközi szövetség sokkal inkább a két fiú mellett áll, mint a NOB. A történteken ezen a napon felül kell emelkedni, és tisztességes versenyt kell rendezni. Annál is inkább, mert nemcsak Magyarország, hanem szeptember 18-án a többi atlétikai szám Monacóban rendezendő világdöntőjén 70-80 ezer ember, illetve a televízióban milliók is láthatják a bejátszásból, mi történt Szombathelyen. 

Szurkoljunk tehát Pars Krisztiánnak, aki a két nagyágyú távollétében jó eséllyel szállhat harcba valamelyik dobogós helyért.
- A hazai pályán a közönség támogatásával sikerülhet; s talán újra 80 méter fölé tudok kerülni - mondta Németh Pál mesteredző olimpiai ötödik helyezett 22 esztendős tanítványa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!