Sport

2016.06.26. 20:48

Kedden a prológgal kezdődik a Tour - egyéni időfutamverseny Szombathely belvárosában

Szombathely - Kedden a prológgal Szombathelyen kezdődik meg az idei legnagyobb magyar kerékpárosverseny, a Tour de Hongrie.

Horváth Erika

Tavaly után másodszor köszönthetjük a rangos nemzetközi országúti kerékpárosverseny résztvevőit Szombathelyen. A Tour de Hongrie a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában Europe Tour 2.2-es kategóriával szerepel, a legjobbak a kontinentális rangsorban pontokat szerezhetnek rajta. A hivatalos összdíjazás ötmillió forint. A mezőny hat versenynap alatt tíz megyét érintve a Szombathely - Fertőd - Keszthely - Siófok Cegléd - Karcag - Kékestető - Gyöngyös - Budapest útvonalon összesen 740 kilométert tesz meg.

A Tour de Hongrie küzdelmeire idén 17 csapat kapott meghívót, közülük az afrikai Dimension Data for Qhubeka egy szerencsétlen kimenetelű versenybaleset miatt lemondta a részvételt, így várhatóan 32 ország 96 kerékpárosa áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A magyar színeket képviseli a DKSI-Kontent, a Dr. Bátorfi-Agria KTK, az Epronex Special Bikes, a MugenRace Team Prolog és a Szuper Beton, de rajthoz áll Székelyföld profi csapata, a Tusnád Team is. Indul a címvédő luxemburgi Tom Thill csapata, a Differdange-Losch, soraiban az elmúlt évi viadal legeredményesebb magyar versenyzőjével, Lovassy Krisztiánnal. Ott lesz a rajtnál a holland West-Frisia, a német Embrace The World Cycling, a norvég FixIT.no, a cseh Forman-Cinelli, a szerb Start Vaxes-Partizan, az ukrán Kolss-BDC, az izraeli Cycling Academy Team, a szlovén Radenska Ljubljana és az olasz Delio Gallina Colosio.

Szalontay Sándor, a szombathelyi prológ nagy esélyese a házigazda Szombathely alpolgármesterével, Koczka Tiborral a budapesti sajtótájékoztatón  (Fotó: Tdh.hu/Vanik Zoltán)

Július 28-án, kedden ismét sok nézőt várnak Szombathely városközpontjába, hiszen itt rendezik a látványos prológot, az 1 km-es időfutamversenyt. Az első induló 17 órakor rajtol az Iseumtól - aztán egy percenként a többiek - a Thököly Imre utcán, és a Szent Márton utcán át érkezik a Fő téri célhelyre. A prológ napján Szent Márton futam néven amatőrök számára is rendeznek egyéni időfutamversenyt, akik a Tour forgalom elől lezárt pályáján tehetik próbára felkészültségüket Egy nappal később, június 29-én Szombathely és Fertőd között kerül sor a szintén amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével „váltják egymást”, az országúti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!