Sport

2014.03.07. 17:01

Két és fél év után elutasító döntés

A Fővárosi Törvényszék elutasító döntést hozott abban a perben, amelyet Csillag Tünde, Rácz Gábor és Vizer Erzsébet indított.

Horváth Erika

A keresetet 2011 végén nyújtotta be a szombathelyi tornásznő és két edzője a Fővárosi Bíróságon, miután eltiltotta őket a Magyar Torna Szövetség fegyelmi bizottsága – mert nem kívántak részt venni azon az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, amelyet a természeti és nukleáris katasztrófa sújtotta Japánban rendeztek. Állásfoglalást kértek az ember élethez és testi épségéhez fűződő jogával kapcsolatban: ilyen rendkívüli esetben méltányolható-e, ha valaki az egészségét próbálja óvni? Négy tárgyalás (2012, szeptember 19., 2013. február 11., június 10., november 4.) után az ötödiken – február 26-án a Fővárosi Törvényszék elutasító határozatot hozott.

– A szóban ismertetett szűkszavú, rövid indoklás szerint a sportolónak, illetőleg edzőinek joguk van szabadon eldönteni, hogy kiutaznak-e az adott sporteseményre, azonban kötelezettségek is terhelik őket, ezért jogos a fegyelmi büntetésük – számolt be a törvényszéken történtekről a három szombathelyi sportember jogi képviselője, dr. Csizmadia Attila ügyvéd. – Pedig egy korábbi tárgyaláson az alperes, a tornaszövetség képviselője részéről az is elhangzott, hogy az például méltányolható, ha valaki válófélben van. Ám a bíróság szerint az atomkatasztrófa hatásaitól való félelem, illetve az ottani helyzet kezelhetetlensége nem az, a fukusimai események nem tekinthetők vis maiornak, azaz olyan körülménynek, amely az ember által elháríthatatlan. Az ítélettel szemben természetesen fellebbezést nyújtunk be a Fővárosi Ítélőtáblához.

– Számunkra nagyon mély érzelmi töltete van az eredménynek. A bírósági ítélet szerint is igaza volt dr. Magyar Zoltánnak, amikor tulajdonképpen cserbenhagyónak titulált mindhármunkat. Elképzelhetetlen számunkra, hogy egy civil szervezet szabályai felülírhatják az alkotmányban foglalt jogainkat – mondta keserűen Vizer Erzsébet. – A Magyar Torna Szövetség létrehozott egy válogatott keretszabályzatot, amelyben szinte minden a kötelességekről, büntetésről és szankciókról szól. Pedig a sport önként vállalt tevékenység. Sajnos így elvész a lényeg: a lélek és az öröm. Ha ez az álláspont fennmarad a törvényszék részéről, félelmetes következményekkel járhat. A tornasportban különösen. Gyerekekről, fiatal felnőttekről beszélünk, akiktől és szüleiktől elveszik az önálló döntés jogát. Erkölcsi kötelességünk továbbmenni a sportolók, szüleik és reális gondolkodású edzőtársaink érdekében. Nagy erőt ad nekünk Tündi mérhetetlen kitartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!