Sport

2014.03.31. 14:20

Két vasi dobogós: A Derkovits ezüst-, a Zrínyi iskola bronzérmes

A diákolimpia játékos sportversenyeinek történetében először fordult elő, hogy egy város két iskolája is dobogóra állhatott – a szombathelyi Derkovits ezüst-, a Zrínyi bronzérmet szerzett.

Horváth Erika

Az alsó tagozatosok számára kiírt játékos sportverseny diákolimpia megújult versenyrendszerének köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a nyolccsapatos országos döntőbe valóban a legjobbak juthassanak be, akár egy megyéből két csapat is. És a vasiak éltek is ezzel. A Derkovits Gyula Általános Iskola hosszú évek óta állandó tagja a finálénak, az idei – Szombathelyen rendezett – elődöntőből első helyével most is egyenes ágon jutott a nyolc közé. Az öt elődöntő másodikjai még egy lehetőséget kaptak: a törökbálinti pótselejtező 1–2. helyezettje csatlakozhatott a legjobbakhoz. A Zrínyi Ilona Általános Iskola csapata akárcsak az elődöntőben, ott is második lett, így a fináléban ők is bizonyíthattak.

A Derkovits Gyula Általános Iskola csapata – akárcsak tavaly – ezüstérmet szerzett az országoson. Fotó: Derkovits Gyula Általános Iskola

Nemcsak a versenyrendszer, a feladatsorok is megújultak. Ezekből sorsolták ki azt a rendkívüli ügyességet, gyorsaságot, sok esetben bátorságot kívánó tízet, amelyek alapján eldőltek a végső helyezések. Fergeteges volt a hangulat a zsúfolásig telt nézőtéren, hiszen sok szülő még az ország másik végébe is elkísérte a csapatokat. És óriási biztatást kaptak a szombathelyiek. A hazai, hajdúböszörményi csapat a negyedik feladat után az élre állt, és már nem is lehetett onnan elmozdítani. A Derkovits a második helyet bérelte ki. A negyedik feladatig Törökbálint volt még versenyben a Zrínyivel a harmadik-negyedik helyen, de a kötélhajtástól már végig tartotta dobogós helyét az élen álló trió. A derkovitsos gyerekek remekeltek, szinte önmagukat felülmúlva teljesítettek. És olyan jól hajráztak, hogy az utolsó, a kötélhúzásos számot a fizikálisan erősebb csapatokat is legyőzve megnyerték, így két pontra megközelítették a győztest is. „Hosszú felkészülésnek értünk a végére. Októbertől heti négy edzést tartottunk, de meglett az eredménye a fárasztó, a gyerekek és a pedagógusok számára is sok lemondással járó munkának" – összegzett Geröly Zsolt, az egyik felkészítő. – „Célunkat túlteljesítettük, nekünk ez az ezüstérem hatalmas győzelemmel ér fel. A versenyzők szülei a felkészülés során végig mellettünk voltak, anyagi áldozatot is hoztak, és segítettek a gyerekek szállításában, gyakorlásokkor a pályaépítésben, amiért szeretnénk nekik köszönetet mondani."

A Zrínyi Ilona Általános Iskola újonc volt a döntőben, s rögtön dobogós – bronzérmes – is lett. Fotó: Zrínyi Ilona Általános Iskola

A zrínyisek iskolájuk történetének eddigi legjobb eredményét érték el a játékos sportversenyen szerzett bronzérmükkel, egyben a jövő csapata címet is. Bíró Csaba, az országos döntő versenybíróságának elnöke a felkészítő tanárok motiváló erejét, pedagógiai eszközeit ismerte el ezzel.

A Derkovits iskola ezüst-érmes csapata: Sefcsik Nóra, Vidos Evelin, Bráder Bence, Frák Marcell, Kiss Benedek, Balikó Kitti, Farkas Nerina, Horváth Bernadett, Horváth Krisztián, Szijj Milán, Sodics Ádám, Gyallai Virág, Kardos Zsanett, Szabó Kata, Doncsecz Levente, Horváth Norbert, Rosner Gergő. Felkészítők: Geröly Zsolt és Kovács Frigyesné.

A Zrínyi bronzérmes csapata: Németh Júlia, Németh Anna, Lukáçs Luca, Stifter Patrik, Likerecz Botond, Verasztó Milán, Horváth Botond, Körmendy Lilla, Pánczél Vanda, Boros Abigél, Kállai Zalán, Szakály Benjamin, Knizs Olivér, Szuhogyi Rebeka, Bogát Petra, Kiss Dorka, Kopácsi Bodó, Németh Bence, Varga Márk. Felkészítők: Gubián Tamás, Vadász Gábor.

Végeredmény: 1. Középkerti, Hajdúböszörmény 62,5 pont, 2. Derkovits, Szombathely 60,5, 3. Zrínyi, Szombathely 56, 4. Chernel, Agárd 48,5, 5. Bálint, Törökbálint 38,5, 6. Janikovszky, Kozármisleny 36,0, 7. Kodály, Hatvan 32, 8. Nagyboldog-asszony, Jászberény 26.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!