Sport

2014.01.28. 19:05

Kezdődik a World Tour-viadal

Szombathely - Szerdától szombatig az Arena Savariában bonyolítják le a GAC Group World Tour Hungarian Open nemzetközi asztalitenisz-versenyt 36 ország 275 versenyzőjének részvételével.

Horváth Erika

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) World Tour-sorozatának idei első állomása a Hungarian Open. Ez a verseny a harmadik számú, azaz a challenge, a legszerényebb pénzdíjazású kategóriába tartozik. De a pénzdíj azért nem kevés: 30 ezer dollárt osztanak szét, amit a verseny névadó szponzora, a GAC Group kínai autógyártó biztosít. Nem véletlen tehát, hogy sok asztaliteniszező kihasználja az alkalmat és versenybe száll a pénzdíjért, illetve világranglista- és Worl Tour-pontokért is.

Szombathely városa és a magyar asztaliteniszsport számára is ünnepnapok következnek – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón elsősorban dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Stocker Miklós, a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára szájából. Magyarország másodszor adhat otthont felnőtt World Tour-versenynek – egyszer Budapest volt a házigazda. Szombathely pedig az elmúlt év novemberében, az ifjúságiak számára rendezett hasonló viadalon lett először a sportág fővárosa. A főpróba jól sikerült, s a szervezők reményei szerint így lesz ez a mostani versennyel is. Stocker Miklós azt is elárulta, hogy az ITTF pályázatán elnyerték már az idei novemberi ifi WT-versenyt is, amelynek szintén Szombathely lehet a házigazdája.

Persze, hisz az Arena Savaria a Sugár úti kiscsarnokkal optimális helyszín. Kedden már használatba is vették az akkreditáción túlesett indulók. Az arénában vadonatúj taraflex borítást terítettek a parkettra, 16 asztalt állítottak be az ITTF szigorú előírásainak megfelelően. A kisteremben 12 asztalon üthetnek be a pingpongosok.

Kalmár Attilától, a helyi szervezőmunkával megbízott Pannonsport Kft. igazgatójától, illetve a helyi szervezők technikai vezetőjétől, Szarka Tibortól megtudtuk, hogy a Hungarian Open létszámában ugyan kisebb, mint az ifi verseny volt, de rangjából eredően is nehezebb feladatokat rótt rájuk. A viadalra 36 országból 286 versenyző érkezett. Szerdától vasárnapi négy kategóriában rendeznek versenyeket, felnőtt férfi, U21-es férfi, felnőtt női és U21-es női egyéni számokban. A challenge-versenyen párosszámok nincsenek.

A férfiaknál a térd-operációja után visszatérő, a világranglistán 60. német Christian Süss lesz az első számú kiemelt, míg a nőknél a Postásban légióskodó holland Li Jiao (16.). Összesen 40 magyar állhat asztalhoz. A férfiaknál Pattantyús Ádám (13.), az U21-eseknél Lakatos Tamás (8.), a nőknél Póta Georgina (4.), Lovas Petra (7.) és Pergel Szandra (13), illetve az U21-eseknél Madarász Dóra (4.) és Nagyváradi Mercédesz (15.) került a 16 kiemelt közé. A többiek – köztük a Celldömölki VSE triója, Fazekas Péter, Nagy Krisztián és Szita Márton, valamint a SZAK-ban nevelkedett Fixl Balázs – selejtezőkkel kezdenek.

Szerdán két selejtező fordulót bonyolítanak le 3-4 fős csoportokban. Az U21-eseké 9, illetve 21 órakor kezdődik, a felnőttek 10.30-tól, és 15.45-től lépnek asztalhoz. Az 500 forintos belépőt csak a 16 és 20 óra közötti intervallumban kell megváltani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!