Sport

2013.08.05. 22:00

Annus Adrián számára kinyílt a világ

Jelenleg már csak egy magyar tanítványa van Annus Adriánnak, aki tavaly ősztől Egyiptomban vállalt dobóedzői munkát.

Horváth Erika

A kalapácsvetőként világbajnoki ezüstérmet és Európa-bajnoki címet szerzett, országos csúcstartó Annus Adrián, miután letöltötte kétéves eltiltását -  amit a pekingi olimpia után utólagos mintavétel megtagadása miatt róttak ki rá - még megpróbálkozott a visszatéréssel, de 2007-ben egy trombózis után végleg felhagyott a versenyzéssel. Dobóedző lett klubjában, a Haladás VSE-ben, és egy kis csoportot vezetett, amelynek kulcsfigurája egykori sporttársa, Fazekas Róbert volt. A gyümölcsöző közös munkának tavaly, a londoni olimpia előtti sokkoló hír vetett véget: a diszkoszvető ismét doppinggyanúba keveredett, és végleg eltiltották.

- Erről az ügyről nem akarok, hiszen nem én vagyok hivatott beszélni. Miután Robit eltiltották, a másik diszkoszvető, Savanyú Péter pedig a pihenés mellett döntött, ketten maradtak a csoportban, a súlylökő Kürthy Lajos és a kalapácsvető Hudi Ákos. Már két éve érdeklődtek irántam az egyiptomiak, de csak most, az olimpia után gondoltam úgy, hogy itt az ideje külföldön kipróbálni magam.

A kairói dobópályán, itt még Kürthy Lajossal (középen). Jobbról Annus Adrián, mellette az országos csúcsot elérő kalapácsvető, Hasszan Mohamed Mahmoud, balról Hudi Ákos (Fotó: Hudi-archívum)



Elsősorban szakmai és nem anyagi okok miatt, hiszen Ausztriában nyugodtan élek. Persze nem tagadom, hogy nagyon jól megfizetnek - idézte fel a váltás körülményeit Annus Adrián, aki néhány egyiptomi tanítványával két hónapja Szombathelyen edzőtáborozik. Ráadásul a klub vezetői abba is belementek, hogy a két magyar tanítvány is velem készülhetett a 20 milliós Kairóban. Akkora lakást bérelnek nekem - 13 méterre az atlétikai stadiontól, 200-ra a dobópályától -, hogy nekik is jutott szoba. A tömegközlekedés és az élelmiszerek pedig olyan olcsók, hogy ott könnyebben megélnek. Most már csak Ákos, mert Lajossal, akinek ez az éve nem sikerült, három év után békében elváltunk, és hazaköltözött Mohácsra.

A 40 éves szakember elmondta, hogy a kairói klubban a dobó szakág kialakítása a feladata. Az álomszerű sportkomplexumok mellé az ő közreműködésével épült meg a dobópálya a belváros közepén. Jelenleg 12 atlétával - súlylökővel, diszkoszvetővel, kalapácsvetővel - dolgozik 12-től 29 évesig, munkáját segédedzők is segítik.

- Bár a pályaépítés és a fiatalok iskolai kötelezettségei miatt sokáig nem tudtunk érdemi munkát végezni, mindannyian sokat fejlődtek. Az elmúlt fél évben az U18-asok a korosztályos Afrika-bajnokságokon és Arab Játékokon öt arany- és öt ezüstérmet szereztek országos csúcsokkal. Az ifjúsági vb-n egy fiú súlylökő és egy 16 éves lány diszkoszvető kilencedik lett. A legidősebb versenyzőnk, Hasszan Mohamed Mahmut pedig a Mediterrán Játékokon kikapott nagy riválisától, Mustafa Hicham Al-Gamaltól, de azóta két centivel 78,21 méterre javította Mustafa országos csúcsát, így ő utazhat a moszkvai világbajnokságra.  

Akárcsak Hudi Ákos, aki az U23-as Eb-ezüstje után a felnőtt vb B-szintjét is teljesítette. Így - ha a vízum rendben lesz - , én is ott leszek Moszkvában. Bár Ákos az U23-as Eb egyik legesélyesebb magyar indulója volt, nem fértem be a tamperei küldöttségbe. Mióta megváltozott a MASZ vezetősége, ő egy fillér szövetségi támogatást sem kap, és összességében semmibe vesznek minket. Ezért is érzem úgy, hogy jól döntöttem. Most nem itt van a helyem. De ha úgy érzem, jönnöm kell, három óra a repülőút. A lányom hiányzik nagyon. Ő és én is alig várom, hogy megmutathassam neki Egyiptomot. Szakmailag is kitárult számomra a világ, a versenyzők jól dolgoznak, rengeteget utazunk, és világklasszis edzők engedtek be maguk közé. Nem kell idegeskedni, több lábon állok, és ez nagy biztonságot ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!