Sport

2010.12.14. 10:00

Királyi tervek Münchenből: tovább épül-szépül az újperinti sportlétesítmény

Immáron több mint hét éve, hogy megnyitotta kapuit Szombathely-Újperinten a Király Sportlétesítmény. A tulajdonos, Király Gábor úgy gondolja, most már elsősorban a minőségi fejlesztésekre kell hangsúlyt fektetnie.

Pum András

Bár kispályákat is magában foglal a 2003-ban megnyitott Király Sportlétesítmény, maga a komplexum - hogy egy gyengécske szóviccel éljünk - egyáltalán nem kispályás. A 45000 négyzetméternyi területen még felsorolni is sok, hány féle, és fajta sportolási lehetőség akad. Azért nekiveselkedünk: két füves centerpálya, három füves edzőpálya, két salakos kispálya, két kosárpálya, két salakos teniszpálya, egy kézilabdapálya, egy tekepálya valamint egy konditerem várja a sportolni vágyókat. A tulajdonos - aki nem mellesleg az 1860 München kapusa, a magyar labdarúgó-válogatott hálóőre - Király Gábor elégedetten tekint vissza az eltelt hét évre, de természetesen nem ül ölbe tett kézzel Münchenben, Németországban is a fejlesztéseken töri a fejét.

- A jövőben már nem a mennyiségen, hanem a minőségen lesz a hangsúly, azt szeretnénk elérni, hogy a mozogni vágyó emberek még jobb körülmények között sportolhassanak - mondta Király Gábor. - Elképzelhető, hogy az egyik füves edzőpályánk helyén több salakos kispályát alakítunk ki, miként az is felmerült, hogy a főépületben szobákat hozunk létre, így panzió is létrejönne a komplexumban. Nincs kizárva, hogy idővel műfüves pályát is avatunk - természetesen előtte muszáj felmérni az igényeket.  Ugyanakkor már tettünk lépéseket annak érdekében is, hogy a buszközlekedésen javítsunk - ez ugyanis jelenleg nem a legszuperebb. Sok szülő azért nem tudja rendszeresen hordani gyerekét edzésre, mert éppen - vagy egyáltalán - nincs autója, miként egy nyugdíjas bácsitól sem várhatjuk el, hogy kibicklizzen a város szélére csak azért, hogy megnézzen egy Viktória-meccset. Az ő érdekükben is szeretnénk a buszközlekedést fejleszteni. Jelenleg három futballcsapat - a női NB I-es Viktória FC, a megyei I-es Újperint, valamint a Király SZE - edz és játszik a létesítményben. Mellettük a városi kispályás bajnokságban még 28 csapat számára jelent hazai pályát a Király Sportlétesítmény. Kirchknopf Péter menedzser vezeti a Sportlétesítményt, mellette három pályagondonok és egy takarítónő dolgozik a sportcentrumban.

2006-ban alakult meg a Király Szabadidősport Egyesület, amely immáron a foci mellett futószakosztállyal is rendelkezik. Király Gábornak itt is akadnak tervei.

- A Király SZE futballcsapata 2006-ban alakult, és azóta a terveknek megfelelően lépked egyre feljebb és feljebb - folytatta Király Gábor. - A végső cél az NB III., ennél magasabb osztályban nincs értelme szerepelni. Miután számomra mindig is a Haladás lesz az elsőszámú együttes - és azért is mert Szombathelyen is a Hali a topfocicsapat - így értelemszerűen nem rivalizálunk a zöld-fehérekkel. Már csak azért sem, mert lehet, hogy száz év múlva sem éri el azt a szintet a Király SZE, mint a Hali. Tudjuk, hol a helyünk, elsősorban a megyei tehetségeket kívánjuk összegyűjteni, képezni - nem csak mint focistát, hanem mint embert is szeretnénk formálni. Például ha egy nem igazán tehetséges focista azt mondja majd, hogy ő például a jogi és nem a futballpálya irányába orientálódna, annak is örülünk. Jó a viszonyunk a Szombathelyi Haladásal, a Haladás VSE-vel és az Illés akadémiával. Edzőmeccseket vívunk egymással, kapunk tőlük kölcsön játékosokat, és ugye ott van a hagyományos nyári, Király-kupa is, amikor mi látjuk vendégül a Halit. A felnőttcsapat mellett egyébként versenyeztetünk  U9-es, U11-es, U13-as, U16-os - ebből két korosztályt - és U23-as gárdát is, mindegyik együttessel legalább egy tréner foglalkozik. Büszkén mondhatom, hogy összesen több mint százan fociznak a különböző korosztályos együttesekben. Miután pályafutásom alakulásában, abban, hogy idáig eljutottam, elévülhetetlen érdemei vannak két egykori kapusedzőmnek, Szarka Zoltánnak és Hegedűs Péternek, így kettejük előtt mindig is nyitva áll a létesítmény kapuja. Zoli bácsi jelenleg is a Haladásnál van, ugyanakkor Hegedűs Peti nálunk dolgozik kapusedzőként. Ugyanakkor jómagam az internetnek köszönhetően figyelemmel kísérem az alsóbb osztályú bajnokságokat is, és hétről-hétre böngészem a fiatal tehetséges játékosok, elsősorban a kapusok teljesítményét  Az U16-os csapat tagjai korábban jártam nálam Münchenben, mert hiába mondom, hogy x és y dolog így működik Németországban, ilyen és ilyen erős fizikumúak a kinti fiatalok, az az igazi, ha ezt testközelből látják a srácok. Hozzáteszem: nem divatból vittük ki őket, hanem azért mert megérdemelték Ez a jövőben is így lesz, azaz ha rászolgálnak a srácok, nincs kizárva, hogy akár más korosztályból is érkezhetnek Király SZE-focistapalánták az 1860 Münchenhez.

- A futballisták mellett mintegy 20-22 futónk is van, akik különböző szupermaratonokon, vagy akár a CERR-Cup sorozaton állnak versenyhez - jelezte Király. - A tenisz-szakosztályt pihentetjük, ugyanakkor tekepályánkon rendre amatőr csapatok versengenek egymással. A foci és futószakosztály mellett régi, dédelgetett tervem egy természetjáró-szakosztály létrehozása. Jó lenne összegyűjteni azokat az embereket, akik hétvégente vevők egy erdei sétára, egy jó biciklitúrára, vagy egyszerűen csak szeretnénk a természetben feltöltődni.

- Jómagam anno azért hoztam létre a Király SZE-t,  hogy lehetőséget nyújtsak a szombathelyi emberek számára a sportoláshoz - folytatta Király Gábor. - Jó lenne ha szponzorok, támogatók is segítenének ebben, megnyugtatok mindenkit: azt a pénzt nem nekem, hanem a sportolni vágyó embereknek adják. A Király SZE ugyanis non-profit egyesület, amibe ugyan beleteszem a részem - ezzel szemben - hogy úgy mondjam - a kenyérre valót máshol keresem meg. Nem én sportolok itt, hanem a gyerekek, a fiatalok, nekik van szükségük a támogatásra, nem pedig nekem.  Én csupán a németországi és angliai évek során megszerzett tudást, tapasztalatot, és az itt megszerzett mentalitást szeretném átadni. Nyilván nem könnyít meg a dolgomat, hogy a távolból kell irányítanom, ugyanakkor a futballszakosztály-vezetője, Horváth Levente, és a futók első embere, Tuli Lajos remekül igazgatja a szakosztályokat. Azért természetesen Münchenből is képben vagyok a napi ügyeket illetően, feleségemmel, Zsanettel együtt Németországból telefonon, e-mailen szervezzük a feladatokat. Úgy érzem mind a sportlétesítményt, mind a csapatokat illetően jó úton járunk, vannak még ötleteink, de semmit sem szeretnénk elkapkodni. Optimista ember vagyok: a pozitív dolgokat megbecsüljük, míg a hibákból igyekszünk mihamarabb tanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!