Sport

2015.03.08. 16:31

Kötöttfogású Magyar Nagydíj - Négyből három súlycsoportban magyar arany

Szombathely - Korpási Bálint (71 kg), Bácsi Péter (80 kg) és Kiss Balázs (98 kg) is aranyérmet szerzett, így a vasárnapi négy kategóriából háromban hazai győzelem született a szombathelyi kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon.

MTI

A magyar szövetség honlapja szerint a tavaly világ- és Európa-bajnok Bácsi esélyeshez méltó módon birkózott egész nap, a nyolcaddöntőben svéd riválist vert nagyon simán (8-0), majd a negyeddöntőben az ukrán Andrij Bjelihet győzte le, miután 6-4-es vezetésénél ellenfelét leléptették. A fináléért ezt követően a kazah Askar Dilmuhamedovval csapott össze és akciódús birkózással győzött 9-4-re.

A döntőt a grúz Gjorgij Cirekidzével vívta az FTC sportolója, aki annak ellenére is uralta a meccset, hogy az elején összefejelt riválisával, s ápolni kellett. Bácsi végül egy kitolással, majd egy intéssel győzött 2-0-ra.

A 2009-es vb-győztes Kiss Balázs szintén magabiztosan menetelt a döntőbe, úgy, hogy nem tudtak rajta akciót csinálni ellenfelei. A BVSC birkózója könnyed, 9-0-ás sikerrel kezdett a kirgiz Bekszultan Mahmudov ellen, majd az elődöntőért Németh Ivánt verte 1-0-ra. A négy között aztán a román Alexuc Ciurariut is 1-0-ra győzte le, a fináléban pedig azzal az olasz Daigoro Timoncinivel csatázott, aki az elődöntőben Török Zsoltot múlta felül 2-0-ra. A döntőben Kiss tartotta magát a korábban bevált eredményhez és - riválisa intésével - 1-0-ás sikerrel szerezte meg a kategória első helyét, majd meccse után azt mondta, hogy a szoros eredmény ellenére magabiztosnak érezte sikerét.

 

A 71 kilóban Korpási Bálint már a 16 közé kerülésért is szőnyegre lépett, így négy meccset kellett vívnia a döntőért, ám ez nem jelentett számára gondot, szép sikerekkel jutott el a fináléig. A szintén BVSC-s kötöttfogású egy grúz birkózó ellen kezdett és nyert 6-0-ra, majd a 16 között a szintén grúz Gjorgij Dzsavahiját győzte le 2-1-re. A nyolc között Lévai Zoltán sem jelentett Korpási számára gondot (4-1), az elődöntőben pedig az iráni Ramin Taheristartandot is legyőzte (3-1).

Lendülete aztán a döntőben is kitartott, s két pörgetéssel, illetve egy kitolással 5-0-ra nyerte a román Ilie Cojocari elleni csatát, melynek elején a két birkózó összefejelt, ezért a fejükön kötéssel birkózták végig a meccset.

Több magyar érem nem született vasárnap, miután a bronzcsatákban Török Zsolt és Németh Iván is kikapott.

"A legjobbjaink közül mindenki hozta magát, nagyon szépen birkóztak a fiúk, magabiztosak voltak és ami szintén fontos, hogy erőnlétben a mezőny fölé nőttek" - nyilatkozta az MTI-nek Struhács György szövetségi kapitány, aki szerint az is jól látszott, hogy a második vonalban vannak hiányosságok, viszont a junior birkózókkal elégedett volt.

A nehézsúlyú Lám Bálint bokasérülése után vasárnap a válogatott egy másik alapembere, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter sérült meg. Az 59 kilóban érdekelt versenyző első meccsén, 8-6-os vezetésnél szenvedett vállsérülést. Struhács György vele kapcsolatban annyit mondott, hogy a további vizsgálatok után derül ki, mennyire nagy a baj, ugyanakkor kicsit tart tőle, hogy komoly sérülésről van szó.

A magyar csapat hat éremmel zárta a 27 ország közel 240 versenyzőjét felvonultató szombathelyi nagydíjat, miután szombaton Ligeti Dániel győzött a 130 kilogrammosok között, míg a szintén nehézsúlyú Lám Bálint és a 75 kilóban szereplő Szabó László ezüstérmet nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!